Zabilježen rekordan broj dnevnih cijepljenja: najviše u Europskoj uniji po stanovniku

U četvrtak, 29. travnja 2021. prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, u Hrvatskoj je utrošeno 46.887 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, što je rekordan broj dnevnog cijeljenja do sada. Dobra organizacija timova i mjesta za cijepljenje, od ordinacija liječnika obiteljske medicine u cijeloj zemlji do županijskih zavoda i zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr Andrija Štampar, kao i pravodobna informacija pacijentima o terminima cijepljenja preduvjet je ovako dobrih rezultata cijepljenja. Uz to, na najbolji način potvrđuje da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj organizacijski spreman u idućem razdoblju dnevno cijepiti i više do 39.000 doza koliko će biti moguće s obzirom na veliki broj doza cjepiva koje stiže kroz svibanj i lipanj. Takva dinamika cijepljenja omogućuje da se do kraja lipnja cijepi i više od 1.848.462 osobe odnosno više od 55% odraslih osoba.

“Osigurane su dovoljne količine cjepiva, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao glavni nositelj programa cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, uz svesrdnu potporu Ministarstva zdravstva i svih dionika u zdravstvenom sustavu, poduzeo je sve potrebne mjere kako bi se cijepljenje odvijalo prema planu. Organizirana je distribucija na cjepna mjesta, timovi koji će provoditi cijepljenje i sva potrebna logistička potpora.” – izjavio je ravnatelj HZJZ i glavni koordinator programa cijepljenja u Hrvatskoj Krunoslav Capak.

Dosezanje što veće razine zaštite građana cijepljenjem smanjit će se širenje bolesti COVID-19, što je preduvjet očuvanja života i zdravlja ljudi, smanjenog opterećenja bolnica, kao i uspješnosti ovogodišnje glavne turističke sezone koja ima značajnog udjela u hrvatskom gospodarstvu, kao i povratku redovitim aktivnostima u svakodnevnom životu.

Prema Our World in Data, ovom visokom brojkom utrošenih doza 29.4. smjestili smo se na vrh ljestvice europskih zemalja.