Obilježen Svjetski dan srca u Zagrebu – 29. rujna 2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo  već tradicionalno od 2000. godine, u suradnji  s Hrvatskim kardiološkim društvom, a od osnivanja i sa zakladom “Hrvatska kuća srca”, te drugim ustanovama, organiziraju obilježavanje Svjetskog dana srca u Zagrebu.  Zbog važnosti ovakvih aktivnosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučio  je obilježavanje ovog dana na županijskim razinama preko mreže  županijskih zavoda za javno zdravstvo. Tim povodom, prigodni edukativno-promotivni materijali dostavljaju se županijskim zavodima za javno zdravstvo, te se tako Svjetski dan srca  preko mreže ZZJZ obilježava u cijeloj zemlji prigodnim javno zdravstvenim aktivnostima.

Ove godine središnje obilježavanje Svjetskog dan srca održano je u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, uz slogan „Budi heroj srca – obećaj!“  u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Zaklade Hrvatska kuća srca, a uz sudjelovanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, te još drugih ustanova i udruga. Ovogodišnja kampanja usmjerena je na poticanje svih ljudi da jednostavnim obećanjima postanu heroji srca. Svatko od nas može postati herojem srca tako što će obećati:

– Svojoj obitelji da će kuhati i jesti zdravije, više vježbati i prestati pušiti
– Svojoj djeci da će im pomoći u tome da budu aktivnija i da kažu NE pušenju
– Da će kao zdravstveni djelatnici pomoći svojim pacijentima u tome da prestanu pušiti i smanje razine kolesterola te postanu svjesniji svih uzročnika kardiovaskularnih bolesti

Građanima je bilo dostupno mjerenje arterijskog tlaka uz otkrivanje fibrilacije atrija, savjetovanje liječnika, nutricionističko savjetovanje i izračun indeksa tjelesne mase, mjerenje CO u izdahnutom zraku te provođenje Fagerstromovog testa za procjenu ovisnosti o nikotinu, savjetovanje o štetnosti pušenja te mogućnostima odvikavanja, prezentacija rada telekardioloških uređaja i mogućnost snimanja EKG, edukacija o kardiopulmonalnoj reanimaciji „Oživi me“. Podijeljeni su edukacijski materijali uz savjetovanje građana: Letak Svjetskog dana srca 2019, , Čuvajmo zdravlje srca i krvnih žila, Smanjite unos soli, kontrolirajte krvni tlak, spriječite srčani i moždani udar, Recimo NE pušenju i duhanskom dimu.

27. rujna 2019. održana je tiskovna konferencija povodom Svjetskog dana srca u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća srca. Govornici su bili:

  • doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je naglasio važnost preventivnih i edukativno-promotivnih aktivnosti za educiranje i osvješćivanje naše populacije o veličini problema kardiovaskularnih bolesti, te velikim mogućnostima prevencije, kako pojedinaca tako i društva u cjelini. Posebno je naglasio važnost populacijskih preventivnih intervencija, kao što je povećanje poreza na duhan, alkohol i slatka pića s dodanim šećerom, za što imamo primjere dobre prakse iz zapadnih zemalja.
  • prim. Verica Kralj, dr. med. voditeljica Odjela za kardiovaskularne bolesti HZJZ-a, koja je iznijela najnovije epidemiološke podatke  o kardiovaskularnim bolestima u Hrvatskoj, te usporedbu s europskim zemljama.  Dobra je vijest da je posljednjih 15-tak godina prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti od KVB u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest (49% pad  smrtnosti za kvb ukupno od 2000. do 2016., 34% za ishemijsku bolest srca, a 54% za cerebrovaskularne bolesti (kvb od 572,7/100.000 na 292, IBS od 201 na 132, CVB od 176 na 80,0/100.000). No, kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeći uzrok smrtnosti i pobola.
    Međutim u usporedbi s Europom, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 292/100.000 spada među zemlje koje imaju srednje visoke stope KV smrtnosti. Prosjek za zemlje  Europske regije iznosi 315/100.000, a za zemlje EU 190/100.000,  dok je  raspon stopa za zemlje EU  od 97-565/100.000. (Francuska-Bugarska). U usporedbi sa susjednim državama RH ima višu stopu smrtnosti od Republike Slovenije  198, Austrije 182,  Italije 152/100.000, a nižu stopu od npr. Mađarske – 371/100.000.
  • akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“ imao je izlaganje  „Napredak liječenja kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj“
  • dr. med. MBA Tereza Šarić, članica Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkoga zbora te direktorica Promeritus savjetovanja: „Kardiovaskularne bolesti – glavno opterećenje zdravstvenog sustava u RH“
  • Ivana Portolan Pajić, dr. med., koordinatorica Svjetskog dana srca 2019. i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo prikazala je „Rad Zaklade u proteklih godinu dana i aktivnosti Svjetskog dana srca“

Javnozdravstvenoj akciji u nedjelju se, kao i svake godine, odazvao se veliki broj naših sugrađana, kao i medija, što doprinosi edukaciji cjelokupne javnosti, te nadamo se postupnim promjenama loših životnih navika.