Osim što su zabavne, aktivnosti u parku su i iznimno važne za zdravlje djece

Škola je završila, djeca imaju mnogo slobodnog vremena, a roditeljima počinje ponestajati ideja kako da im na što bolji način upotpune duge ljetne dane.

Dobru ideju imaju voditelji aktivnosti „Volonteri u parku“, koja je dio programa „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ciljevi aktivnosti su organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parkovima, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku solidarnost, omogućiti socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu.

Pružanjem podrške obiteljima s djecom kroz strukturirano organizaciju slobodnog vremena i druženja unutar sigurnog i zdravog okoliša u parkovima i na dječjim igralištima, žele se senzibilizirati građani o potrebi očuvanja zdravlja i važnosti mijenjanja loših životnih navika.

Aktivnosti u parkovima se provode kontinuirano, u određenim parkovima svih županija Republike Hrvatske na zabavan i opušten način kroz tematski prilagođene igre, obilježavanje značajnih datuma te kreativne radionice.

„Aktivnost „Volonteri u parku“ pokrenuta je unutar Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ kako bi djeci pružili mogućnost za aktivnim provođenjem slobodnog vremena vani na otvorenom u aktivnostima koje su im zabavne, a koje istovremeno imaju pozitivan učinak na sve aspekte zdravlja. Na ovaj način djeca se manje bave sjedilačkim aktivnostima poput gledanja jednog od ponuđenih ekrana te time umanjuju potencijalne rizike za razvoj bolesti. Provedba aktivnosti započela je u svim županijama Republike Hrvatske. Izuzetno smo zadovoljni provedbom, i djeca i roditelji reagiraju jako pozitivno i rado se uključuju u sve aktivnosti koje su za njih organizirane. U provedbu aktivnosti mogu se uključiti svi, i kao korisnici i kao organizatori aktivnosti. Posebno smo ponosni na brojne suradnje koje smo ostvarili s lokalnim zajednicama i nevladinim sektorom“, izjavila je Maja Lang Morović, prof. rehabilitator, Voditeljica elementa „Zdravlje i okoliš“ i aktivnosti „Volonteri u parku“ projekta „Živjeti zdravo“.

Korisno svima

„Udruga građana Sopot u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo nastoji promicati zdrave stilove života građana uvođenjem novih sadržaja koji potiču tjelesnu aktivnost i povećanjem razine higijene u prostoru gdje se to odvija. Prepoznali smo važnost ovog projekta „Živjeti zdravo“, a uključivanjem u aktivnost „Volonteri u parku“ naša Udruga dobila je dodatnu mogućnost za predstavljanje i osnaživanje vlastitih aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje uvjeta za provedbu zdravih stilova života a s ciljem prevencije ovisnosti kod mladih  i prevencije bolesti, posebno djece i osoba treće životne dobi“, kazao je Mladen Devčić, predsjednik Udruge građana Sopot.

Na aktivnosti u parkovima su pozvani svi koji žele provoditi slobodno vrijeme brinući o svom zdravlju. Naravno, djeca nisu jedina koja osjećaju pozivitne učinke boravka na otvorenom.  Na ovaj se način također i mlade potiče na izbjegavanje ovisnosti i izbor zdravih ponašanja  i navika, savjetuje roditelje o poticanju zdravog razvoja cijele obitelje, a korisno je i za umirovljenike željne zabave i druženja.

Dobrobiti za zdravlje

Strukturirano slobodno vrijeme provedeno u prirodi, baveći se tjelesnom aktivnošću značajno doprinosi očuvanju zdravlja. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, najmanje 60 minuta dnevno tjelesne aktivnosti djece i 30 minuta takve aktivnosti odraslih, smanjuje rizik nastanka vodećih kroničnih bolesti. Boravak u parku pruža mogućnost svima, posebno roditeljima s djecom, za zabavno provođenje slobodnog vremena na otvorenom i dodatno povezivanje.

 

  „Zajedno do fondova EU“