Svjetski dan dijabetesa uz radionice i igru obilježen u dječjim vrtićima

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“,  Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko – podravske županije i Zavodom za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u okviru aktivnosti NP „Živjeti zdravo i „Volonteri u parku“, u nekoliko dječjih vrtića u Republici Hrvatskoj održane su aktivnosti s djecom predškolske dobi. Aktivnosti su, sukladno glavnoj poruci ovogodišnjeg dana dijabetesa, engl. Eyes on diabetes bile usmjerene na ranu detekciju, podizanje svijesti i senzibilizaciju onih najranije životne dobi o kroničnim bolestima općenito.

Ideja ove javnozdravstvene akcije bila je na zanimljiv i blizak način upoznati djecu predškolske dobi sa samom bolesti, izazovima koje ona nosi, načinima prevencije i zdravim stilovima života, te ih senzibilizirati za teškoće s kojima se svakodnevno susreću djeca s kroničnim bolestima. Uz aktivnosti s djecom, djelatnici vrtića imali su priliku izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, te procijeniti osobni rizik od tipa 2 šećerne bolesti.

Navedenu aktivnost proveli su studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa zdravstvenom voditeljicom vrtića, lokalnim patronažnim sestrama i djelatnicima zavoda za javno zdravstvo.