Održana je radionica o kvaliteti hrane s naglaskom na smanjenje soli i šećera u prehrambenoj industriji

Kako bi potaknuli raspravu i skrenuli pozornost na važnost zdrave prehrane i našeg zdravlja, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i gospodin Rutger Schilpzand iz  Choices International Foundation održali su jučer, 15. rujna,  radionicu s predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca te prehrambene industrije iz naše i susjednih zemalja.  Raspravljalo se o projektima i postignućima na temu poboljšanja nutritivne kvalitete proizvoda u cilju očuvanja zdravlja, te posebno preventive hipertenzije i dijabetesa (smanjenje transmasnih kiselina, soli i dodanog šećera).

-Ova suradnja može biti pozitivna za sve sektore koji su uključeni. Gotovo trideset predstavnika vodećih prehrambeno – prerađivačkih tvrtki razmijenilo je iskustva, te usvojilo i istaknulo primjere dobre prakse. Smanjeni unos nezdravih masnoća (zasićenih masnih kiselina), šećera i soli u proizvodima ne samo da će poboljšati zdravstvenu sliku naše nacije, nego će nas učiniti i konkurentnijima na europskom tržištu – rekao je dr. sc. Vedran Poljak, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a.

U skladu s navedenim, voditeljica Službe za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, upoznala je sve prisutne s nedavno pokrenutom akcijom dodjeljivanja jamstvenog žiga „Živjeti zdravo“ Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cilj dodjele jamstvenog žiga pojedinim proizvodima je informirati potrošače i dati im mogućnost da izaberu hranu čiji je sastav preporučljiv za pravilnu prehranu. Žig „Živjeti zdravo“ istaknut na ambalaži nalazit će se na provjerenim proizvodima, koje su analizirali stručnjaci HZJZ-a prema posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011. Ovaj projekt se nadovezuje i na Strateški plan smanjenja unosa kuhinjske soli. Naime, stanovnici Hrvatske dnevno unose čak 11 grama soli što je gotovo dvostruko od europske preporuke, te uzrokuje značajne javno zdravstvene posljedice.

Oznaka „Živjeti zdravo“ moći se naći samo na provjerenim proizvodima, koje su stručnjaci HZJZ-a testirali u skladu s Europskom uredbom o informiranju potrošača o hrani. Tim propisom predviđena je maksimalna dnevna doza šećera, ugljikohidrata, zasićenih masnoća, bjelančevina, masti i soli, kao i energetski unos od dvije tisuće kalorija dnevno za zdrave odrasle osobe oba spola. Testiranim proizvodima jamstveni žig „Živjeti zdravo“ dodjeljivat će se na period od tri godine, dok ispitivanje kvalitete ovisi o vrsti proizvoda. Jamstveni žig „Živjeti zdravo“ jedna je od pet komponenata Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a dodjeljuje se na temelju Uredbe o informiranju potrošača o hrani br. 1169/2011 i kriterija za svaku pojedinu grupu proizvoda, kako bi se na taj način doprinijelo edukaciji građana o pozitivnim utjecajima zdravih stilova života.

– Cilj ovakvih inicijativa u svijetu prvenstveno je pomoći potrošačima da jednostavnije naprave odabir zdravih namirnica, a uz to želimo potaknuti proizvođače na reformulaciju proizvoda kako bi ispunili kriterije zdravih namirnica, što se na ovaj način pokušava postići kroz pozitivan poticaj i na dobrovoljnoj bazi – rekao je gospodin Rutger Schilpzand iz Choices International Foundation.

Dr. sc. Lea Pollak, voditeljica Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari pri Zavodu za javno zdravstvo predstavila je nove Kriterije za hranu za dodjelu Jamstvenog žiga „Živjeti zdravo“. Kriteriji su izrađeni od strane Povjerenstva, koje čine predstavnici ministarstava, HGK, HAH-a, HUP-a, industrije te znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku. Hrana je podijeljena na 9 grupa, te u svakoj grupi su prikazane potkategorije s količinama makronutrijenata (šećer, sol, zasićene masne kiseline i drugo) koji su relevantni za tu vrstu hrane. Na izlaganje se nadovezala prim. Verica Kralj, dr. med. koja je održala predavanje „Noncommunicable diseases in Croatia“ u kojem je prikazana veličina problema kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskoj, kao i u svijetu, te mogućnosti prevencije, osobito s naglaskom na rizike vezano uz prehranu. Prikazani su i strateški dokumenti SZO vezano uz nadzor i sprječavanje kroničnih nezaraznih bolesti, kao i strategije i programi koje je donijela i implementirala Hrvatska.