Kompleti opreme za tjelesnu aktivnost stigli u 120 osnovnih škola u Hrvatskoj

Projekt Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece, koji će omogućiti održavanje nastave tjelesnog odgoja u osnovnim školama bez sportske dvorane, predstavljen je u Osnovnoj školi Trsat, a ukupno 120 škola u Hrvatskoj koje nemaju odgovarajuće uvjete za nastavu tjelesnog odgoja dobilo je potrebnu didaktičku opremu, ukupne vrijednosti oko milijun kuna. Projekt  je dio Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a osmislili su ga Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja, sa ciljem održavanja, unapređenja i promicanja zdravlja i tjelesne aktivnosti te usvajanja zdravih životnih navika kod djece osnovnoškolskog uzrasta.

Predstavljanju su prisustvovali prim. Siniša Varga, ministar zdravlja, prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Sonja Damašek Padjen, ravnateljica Osnovne škole Trsat te mr. sc. Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar tom je prilikom ukazao na važnost tjelesne edukacije mališana i to putem naprednog koncepta “nove škole”, koja neće biti usmjerena na numeričko ocjenjivanje, nego će se poticati kreativnost, zalaganje i suradnja među mališanima.

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je da je ulaganje u zdravlje budućih naraštaja važno te je izrazio zadovoljstvo što su i ravnatelji škola prepoznali značaj tjelesne i zdravstvene kulture.

U nedostatku infrastrukture, ovo je mali korak, ali korak koji dolazi u vrijeme odrastanja mališana i svakako ih može potaknuti da razvijaju motoričke sposobnosti i koordinaciju te stvaraju navike za bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću. Svaka inicijativa koja pomaže našim mališanima da odrastu u sretnije i zdravije ljude za nas je više od poticaja – to je nešto čemu svi moramo težiti, rekao je ministar Varga.

Ravnateljica Osnovne škole Trsat, Sonja Damašek Padjen napomenula je da njihova škola ima bogatu tradiciju (uskoro će proslaviti 200 godina rada), no zbog nedostatka dvorane za tjelesnu aktivnost mališanima je bilo teško održavati zdrave navike. Zbog toga su svoje programe prilagodili učenju i propagiranju tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi u svakodnevnom životu – od prehrane do kretanja i izvan nastave.

Kronične nezarazne bolesti vodeći su uzrok oboljenja i smrtnosti stanovništva srednje i starije dobi, a od njih u Hrvatskoj umire čak 90 posto ljudi. Važno je naglasiti da su glavni rizici za nastanak tih bolesti prekomjerna tjelesna masa i nedovoljna tjelesna aktivnost, a njihov je razvoj moguće spriječiti zdravim životnim navikama, među kojima istaknuto mjesto ima redovita tjelesna aktivnost, napomenula je docentica Sanja Musić Milanović.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje potpisali su sporazum o suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji obuhvaća implementaciju i edukaciju ravnatelja i školskih timova matičnih osnovnih škola koje nemaju sportsku dvoranu i koje su uključene u program.