U Zaboku je održana Druga županijska konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti


Prvi je put predstavljen jamstveni žig „Živjeti zdravo“

Sustavno radimo na povećanju mjera za financiranje svih preventivnih programa u javnom zdravstvu, pogotovo na prevenciji kardiovaskularnih bolesti koje uzrokuju 50 posto ukupnog mortaliteta u Hrvatskoj. Zbog toga su promicanje zdravlja i prevencija jedan od glavnih područja naše strategije ekonomskog razvoja u koju su uključene brojne institucije, zdravstveni radnici, ali i svekoliko pučanstvo. Negativni trendovi poput nedovoljne tjelesne aktivnosti, prekomjerne težine  i loše prehrane svrstavaju nas u zemlje prilično neosviještene populacije. Dovoljno je napomenuti da smo po prekomjernom unosu soli treća zemlja u Europi, odmah nakon Turske i Mađarske. Iz ovih je statistika jasno vidljivo da prioriteti moraju biti senzibilizacija građana, smanjenje bolesti i debljine, u čemu će nam Nacionalni program „Živjeti zdravo“ te dobra suradnja Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta biti od velike važnosti – rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. med. dent. spec. prilikom otvaranja jučerašnje Druge županijske konferencije o prevenciji kardiovaskularnih bolesti koja se održala u Zaboku.  Prisutnima su se  još obratili i Tomislav Jadan, dipl. oec. ,ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Ivan Hanžek, gradonačelnik  Zaboka te mr.sc. Jasna Petek, prof.,  dožupanica Krapinsko-zagorske županije.

Uz pokretače programa,  na Konferenciji su se  predstavile i zagorske tvrtke „Prijatelji zdravlja“ koje posluju u skladu s propisanim smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Neke od tvrtki koje su predstavile svoje primjere dobre prakse  su Vetropak straža,  Terme Tuhelj i Mini mljekara Veronika, koja je među prvima predstavila i jamstveni žig „Živjeti zdravo“ istaknutom na čak tri svoja proizvoda – maslacu, posnom siru i sirutki.  Prema riječima dr. sc. Tamare Poljičanin, dr. med., ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, jamstveni žig „Živjeti zdravo“ će se nalaziti  samo na provjerenim proizvodima, koje su stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo testirali u skladu s europskom uredbom o informiranju potrošača o hrani. Tim propisom predviđena je maksimalna dnevna doza šećera, ugljikohidrata, zasićenih masnoća, proteina, masti i soli, kao i energetski unos od dvije tisuće kalorija dnevno za zdrave odrasle osobe oba spola.

Svoje primjere dobre prakse prisutnima su predstavili i Društvo „Naša djeca“ iz Zaboka, Dječji vrtić „Zipkica“, Srednja škola za umjetnost i dizajn iz Krapine, Osnovna škola „Viktora Kovačića“ iz Huma na Sutli, Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara, Osnovna škola Ljudevit Gaj iz Krapine, Srednja škola Zabok, Specijalna bolnica Magdalena te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Svi su oni u svoje programe implementirali zdrave navike, od jelovnika, sadnje vlastitih vrtova, pa do povoljnih programa (HZZO i dopunsko osiguranje).

Posebnu pozornost privukle su i dvije prezentacije; prva je projekt  „Hodanjem do zdravlja“  koji se održao u subotu po hodajućoj stazi koja počinje od Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini te se nakon kruga od oko 6 km vraća do muzeja. Tom će stazom građani moći i nadalje hodati uz pratnju vodiča. Druga prezentacija uključivala je predstavljanje poligona za vježbanje za one škole i vrtiće koji još nemaju svoje sportske dvorane. Poligon je jednostavan za postavljanje, a mališanima pruža dovoljno potrebne aktivnosti, koje se mogu provoditi neovisno o dvorani i vremenskim uvjetima.

Sljedeća, treća županijska konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti održat će se u Primorsko-goranskoj županiji u siječnju 2015. godine.

Ukratko o projektu Živjeti zdravo

živjeti zdravo slikica za web_transparent

Programi i aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ usmjereni su poboljšanju zdravlja cijele populacije, jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života – pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti.

Željeni doprinosi Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ su:

  • osvijestiti građane o potrebi očuvanja zdravlja
  • potaknuti građane na mijenjanje promjenjivih loših životnih navika
  • smanjiti obolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti
  • povećati udio zdravih građana u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske

Provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ pod nadzorom tadašnjeg Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo započela je 2002. godine. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2014. godine organizirali su nastavak provedbe ovog programa čije je predstavljanje bilo u Virovitici 27.10.2014. na Prvoj županijskoj konferenciji o prevenciji kardiovaskularnih bolesti pod visokim pokroviteljstvom prim. Siniše Varge, dr. med. dent., ministra zdravlja. Zašto u Virovitičko-podravskoj županiji? Riječ je o prvoj u nizu konferencija koje će se održati u svim hrvatskim županijama, a namijenjena je svim dionicima na lokalnim i regionalnim razinama. U Hrvatskoj je skupina kardiovaskularnih bolesti u svim županijama skupina vodećih uzroka smrti, a najveći udio ove skupine u ukupnom broju umrlih, kao i najveću stopu smrtnosti bilježi Virovitičko-podravska županija.  

U provedbi ovog Nacionalnog programa sudjeluju mnoga međuresorna tijela državne uprave i druge institucije, a pet komponenti ovog programa koje uključuju pojedine projekte su:

  1. Zdravstveni turizam (projekt Hodanjem do zdravlja )
  2. Zdravstveno obrazovanje (projekt Poligoni, projekt 10′ vježbanje, Preporučeni jelovnici za osnovne i srednje škole)
  3. Zdravlje i prehrana (projekt Jamstveni žig „Živjeti zdravo“ (HZJZ), Program pravilne prehrane u školama)
  4. Zdravlje i radno mjesto (projekt Tvrtka prijatelj zdravlja)
  5. Zdravlje i okoliš (projekt Volonteri u parku)

Nacionalnim programom predviđeno je i otvaranje Centara za promicanje zdravlja u županijskim zavodima za javno zdravstvo s besplatnim i dostupnim savjetovalištima za stanovnike, kao što je to već učinjeno u HZJZ-u, u kojem su otvoreni Centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, Centar za mentalno zdravlje i Centar za spolno zdravlje.

Za više informacija o Nacionalnom programu „Živjeti zdravo“ posjetite www.hzjz.hr