Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenog

Dijabetes u svijetu

Šećer izmjerilo nekoliko tisuća ljudi

Zagrebački Cvjetni trg je u subotu, 14. studenog, na Svjetski dan šećerne bolesti, već od 8 sati ujutro pa sve do 18 sati vrvio građanima koji su čekali vađenje krvi u svrhi provjere imaju li problema sa šećerom i spadaju li u rizičnu skupinu. Vađenje krvi ali i brojne prezentacije, te razgovori, konzultacije i predavanja za odrasle ali i mališane održavale su se u suradnji s Novo Nordisk Croatia kao glavnog sponzora događaja,  Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Zagrebačkim dijabetičkim društvom, Udrugom za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te Večernjim listom. Manifestaciju su još podržali ministar zdravlja Siniša Varga, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te hrvatski nogometni reprezentativci.

Prema riječima Davora Skeledžije, predsjednika Zagrebačkog dijabetičkog društva, dijabetes je tihi ubojica jer nema vidljivih simptoma i svaka druga oboljela osoba ne zna da ga ima. Mnogi građani navratili su u šator jer imaju šećernu bolest, ali nemaju trakica za mjerenje šećera, dok dio ljudi svoju bolest otkrije u sklopu neke slične akcije.

– Samo petnaest posto budžeta odlazi na liječenje samog dijabetesa, a 85 posto odlazi na liječenje komplikacija od dijabetesa – rekao je ministar zdravlja Siniša Varga pozivajući građane da jednom godišnje naprave kontrolu šećera. Troškovi liječenja šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj iznose oko 2,5 milijarde kuna godišnje, odnosno 11,5 posto proračuna HZZO-a, a 86 posto tog novca odlazi na liječenje komplikacija. Na to se dovezao v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović te dodao kako je u Hrvatskoj 270.000 ljudi oboljelih od dijabetesa, a procjenjuje se da ih je ukupno oko 400.000 no još nisu otkrili svoju bolest.

Gradonačelnik Milan Bandić također je pozvao sugrađane da preveniraju bolest apelirajući na to kako se promjenom stila života može oponirati bolesti.

Treba se kretati, paziti na prehranu. Ja mogu poslužiti za primjer kako promijeniti stil života. Tko može hodat nek hoda, tko ne može nek trči. Ako volimo sebe i ljude oko sebe treba promijeniti stil života. U svijetu svakih šest sekundi od dijabetesa umre jedan čovjek – kazao je Milan Bandić.

Prema riječima dr. Tamare Poljičanin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, šećerna bolest jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije – IDF, na svijetu je u 2015. godini registrirano 415 milijuna oboljeli, a procjenjuje se da će ih do 2040. godine biti 642 milijuna. Šećerna bolest uzrok je preuranjene smrti 5 milijuna oboljelih u svijetu. Ispada da kada bi svi oboljeli od šećerne bolesti činili stanovnike jedne zemlje – ona bi bila treća po brojnosti, odmah iza Indije i Kine.