Ospice u Hrvatskoj – stanje na dan 25.09.2019.

Ospice su jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti koju uzrokuje virus ospica (Morbillivirus, MV)  iz porodice Paramyxoviridae. Virus ospica prenosi se kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.

Virus je relativno osjetljiv u vanjskom okolišu te u zraku, na predmetima i površinama preživljava najviše do 2 sata.

Inkubacija najčešće traje  10 do 12 dana,  ali može varirati od 7 do 21 dan. Prosječno prođe 14 dana od izloženosti virusu do pojave osipa.

Zaražena osoba postaje zarazna za okolinu 4 dana prije pojave osipa i ostaje zarazna 4 dana nakon pojave osipa. Osipu prethode respiratorni simptomi (hunjavica, crvenilo očiju, kašalj i slično) i povišena tjelesna temperatura.

Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv bolesti i stoga je održavanje visokih cjepnih obuhvata u zemlji najbolja zaštita od širenja bolesti i izbijanja epidemije. Cjepni obuhvati cjepivom protiv ospica u Hrvatskoj 2018. godine bili su sljedeći: u primovakcinaciji obuhvat je iznosio 93,2%, a u revakcinaciji obuhvat je iznosio  94,7%.

U Hrvatskoj se svake godine bilježe importirani slučajevi bolesti no upravo visoki cjepni obuhvati štite od daljnjeg širenja bolesti.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC)  u razdoblju od 01.08.2018. do 31.07.2019. u zemljama EU/EEA od ospica je oboljelo 13 113 osoba, a najviše oboljelih bilo je u Francuskoj (2560), Italiji (1845), Poljskoj (1580) i Rumunjskoj (1453). Najveći broj oboljelih bilježi se od ožujka do svibnja 2019. Oboljeli su svih dobnih skupina.  Za 63 % oboljelih u kojih je poznat cjepni status, čak 69% nije nikad cijepljeno, a 19% je cijepljeno samo jednom dozom cjepiva protiv ospica.

Kad se pojavi prvi oboljeli od ove, jedne od najzaraznijih infektivnih bolesti, rano postavljanje sumnje omogućuje promptnu primjenu protuepidemijskih mjera što je od ključne važnosti.

 

Oboljeli od ospica 2019. godine u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do 24.9.2019. godine zaprimio je dojave o 33 oboljela od ospica u Hrvatskoj.

Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (11 oboljelih), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novo oboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 33 oboljelih od  ospica, devet je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske). 14 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica. Za 10 oboljelih ne može se utvrditi jesu li zaraženi izvan ili u zemlji.

12 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 2 oboljele osobe su primile 2 doze cjepiva, a u 14 osoba je cjepni status nepoznat.

Na Slici 1 prikazana je distribucija slučajeva prema dobnim skupinama. Vidljivo je da je najveći broj oboljelih u odrasloj životnoj dobi.

Slika 1.

U Gradu Zagrebu tijekom 2019. godine oboljelo je 11 osoba. Od ukupnog broja, dvije osobe, oboljele su u veljači i svibnju,  zarazu su stekle van zemlje (importirani slučajevi) i nisu zarazu proširile na druge osobe. Krajem kolovoza i u rujnu oboljelo je još 9 osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere.

Cjepni obuhvati u Gradu Zagrebu zadovoljavajući su. 2018. godine cijepljeno je 95,8% djece u primovakcinaciji i 94,8% djece u revakcinaciji.

Podsjećamo na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja.

Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i  sprečavanja daljnjeg širenja.

 

 


Istaknuta slika
Photo credit: Dave Haygarth on Visualhunt.com / CC BY