Podaci o tuberkulozi u Europi i Hrvatskoj

Tuberkuloza je i dalje česta infekcija i važan uzrok pobola i smrtnosti u europskim zemljama: 2015. godine je u 30 zemalja Europske unije i Europske ekonomske zajednice prijavljeno 60.195 slučajeva TBC-a. Premda u većini zemalja u padu, godišnje su stope smanjivanja i dalje premale da bi se TBC u europskim zemljama niske incidencije eliminirao do 2050. godine. Prema preliminarnim podacima, u Hrvatskoj je 2016. godine bilo 450 slučajeva TBC-a.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je Godišnje epidemiološko izvješće o tuberkulozi za 2015. godinu koji se temelji na podacima Europskog sustava za nadzor (TESSy) koji prikuplja, analizira i diseminira podatke o zaraznim bolestima.

Najnoviji se podaci o tuberkulozi mogu naći i u Atlasu nadzora nad zaraznim bolesti u izdanju ECDC-a, u kojem se podaci mogu pretraživati po bolestima, područjima i razdoblju.

Svjetska zdravstvena organizacija i ECDC su objavili izvješće Nadzor i praćenje tuberkuloze u Europi 2017. godine s detaljnim podacima o stanju tuberkuloze u Europi, kao i objavljene podatke o Hrvatskoj, koje možete pročitati na internetskim stranicama ECDC-a.