Priopćenje vezano uz netočne informacije povodom izdavanja EU digitalnih COVID potvrda

Slijedom povećanog opsega upita građana i medija, primorani smo reagirati zbog netočnih informacija koje su izašle u javnosti, a koje se tiču izdavanja EU digitalnih COVID potvrda. Naime, domaći mediji prenijeli su netočnu informaciju kako je navedenu potvrdu moguće dobiti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Ovim putem obavještavamo javnost kako je EU digitalnu COVID potvrdu moguće zatražiti isključivo putem sustava eGrađani i u uredima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Osim definiranja pravila za izdavanje potvrda koja su nastala u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije uključen u proces izdavanja EU digitalnih COVID potvrda.

Bitno je naglasiti kako podatke o provedenim cijepljenjima građani mogu provjeriti na Portalu zdravlja, https://portal.zdravlje.hr u izborniku COVID-19. U slučaju dobivanja poruke „Potrebno je urediti podatke o cijepljenju“, najbolje je obratiti se u ustanovu u kojoj je osoba cijepljena radi ispravka podataka ili izabranom liječniku obiteljske medicine u slučaju da je potreban unos podataka.

Na sljedećoj poveznici nalaze se najčešća pitanja vezana uz izdavanje EU digitalnih COVID potvrda: https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/hr/cesta-pitanja