Ravnatelj HZJZ-a K. Capak: Demanti vezan uz omašku pri iznošenju podataka o novoboljelima na novinskoj konferenciji Stožera civilne zaštite RH

Poštovani svi,

nakon konferencije za medije do ovog trenutka cijeli je niz objava na mrežnim stranicama i društvenim mrežama oko moje greške koju sam počinio prilikom čitanja dnevnih brojki novozaraženih i udjela necijepljenih među zaraženima. Želio bih ovdje dati službeni demanti kako bih, koliko je moguće, spriječio širenje tih netočnih podataka i obmanjivanje javnosti od onih koji šire neistine i promoviraju necijepljenje.

Demanti:

„Na konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite održanoj 5. studenog 2021. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, iznoseći dnevne podatke o udjelu cijepljenih među novozaraženima i hospitaliziranima učinio je omašku tijekom čitanja izvješća. Tu grešku željeli bismo ovim demantijem ispraviti i time spriječiti daljnje širenje netočnih brojki i dezinformacija te posve ukloniti mogućnost manipuliranja javnošću širenjem laži.

Točne dnevne brojke su sljedeće:

Na dan 5. studenoga 2021. u posljednja 24 sata broj novozaraženih bio je 6.932, od kojih u potpunosti nije bilo cijepljeno njih 74,1 %.

Za kraj podsjećamo da je u listopadu od COVID-19 preminulo 578 osoba od kojih 75% nije bilo cijepljeno. Od umrlih, koji su bili srednje životne dobi ispod 50 godina života, svih 22 koji su preminuli u listopadu nije bilo cijepljeno.

Kada govorimo o udjelu cijepljenih osoba među hospitaliziranima važno je reći da je podatak za 5.11.2021. o 51,5% cijepljenih dnevni podatak i da ti podaci variraju od dana do dana, ali gledano prosječno, na tjednoj i mjesečnoj razini, imamo stabilni trend koji ukazuje da je među hospitaliziranima između 70% i 80% necijepljenih.“

Na kraju, ispričavam se na ovoj greški prilikom iznošenja podataka, molim medije i javnost da ne koriste ovaj događaj u daljnjoj manipulaciji javnošću i promociji necijepljenja.