Svjetski dan hipertenzije

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja 2024. s temom „Mjeri svoj krvni tlak pravilno, kontroliraj ga i živi dulje“, čime se naglašava važnost edukacije o pravilnim metodama mjerenja krvnog tlaka.

Hipertenzija ili povišeni arterijski tlak je tiha, podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, te je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg. S godinama zbog starenja, vrijednosti krvnoga tlaka postaju nešto više, no ne više od 140/90 mmHg što se smatra gornjom vrijednosti normalnoga krvnog tlaka.

Povišen tlak godinama ne mora pokazivati simptome. No ponekad i vrlo rano, bolesnici s povišenim krvnim tlakom osjećaju neke od simptoma hipertenzije: bol i pritisak u glavi, crvenilo lica, umor, smetenost, mučnina, pretjerano znojenje, uznemirenost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, smetnje vida.

U 2022. godini hipertenzivne bolesti bile su na drugom mjestu od deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj.

Zabilježeno je 5 231 osoba umrlih od hipertenzivne bolesti od čega je 1 863 muškaraca i 3 368 žena.

Kardiovaskularne bolesti ukupno prvi su uzrok smrtnosti, a 2022. godine od njih je umrlo 22 303 osobe, odnosno 39,1 % umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 43,8 % umrlih žena (12 738) te 34,3 % umrlih muškaraca (9 565).

Vodeće dijagnostičke podskupine u ukupnom mortalitetu su ishemijska bolest srca s udjelom od 12,2 % (6 925) i hipertenzivne bolesti s udjelom od 9,2 %  (5 231).

Procjenjuje se da u svijetu 33 % odrasle populacije starosne dobi 30-79 godina ima hipertenziju te da je prevalencija hipertenzije veća kod muškaraca (34 %) nego kod žena (32 %).

Učinkovito upravljanje hipertenzijom smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara kao i zatajenja bubrega.

Kako bi se smanjio rizik visokog krvnog tlaka potrebno je smanjiti unos soli, hraniti se uravnoteženom prehranom, prestati pušiti, izbjegavati prekomjerno pijenje alkohola, baviti se tjelesnom aktivnošću i održavati normalnu tjelesnu težinu.

Također je važno redovito kontrolirati vrijednosti krvnoga tlaka validiranim uređajem.

Na stranici Hrvatskog društva za hipertenziju nalaze se kratki edukativni filmovi o pravilnom mjerenju tlaka kao i popis validiranih uređaja za mjerenje.

 

Izvješće Svjetski zdravstvene organizacije o hipertenziji: https://www.who.int/publications/i/item/9789240081062

Infografiku o hipertenziji možete pogledati i preuzeti:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2023/05/Infografika_hipertenzija.pdf

Informativni letak o hipertenziji možete pogledati i preuzeti:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2022/05/Letak_hipertenzija.pdf

Preporuke za održavanje normalnog krvnog tlaka: