Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata (Oral, Head and Neck Cancer (OHNC) Awareness Week) održava se u razdoblju od 16. do 22. travnja 2024. godine.

Cilj obilježavanja je podizanje svjesnosti o ovoj skupini bolesti i upozoriti na važnost redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

U rak usne šupljine, glave i vrata tipično se ubrajaju rak usne, usta (usne šupljine), žlijezda slinovnica, ždrijela (uključujući tonzile, piriformni sinus i nespecificirana sijela), nosne šupljine i paranazalnih sinusa te grkljana.

U ovu skupinu ne pribrajamo tumore mozga i moždanih ovojnica, oka, jednjaka i štitnjače.

Prema podacima Registra za rak, u 2021. godini od raka usne šupljine, glave i vrata oboljelo je 1010 osoba od kojih je 215 žena i 795 muškaraca. Prema izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini od OHNC je umrlo 538 osoba dok je u 2022. godini umrlo 547 osoba.

Simptomi koji mogu ukazivati na rak usne šupljine su:

·         Crveno-bijele promjene oralne sluznice

·         Rana u ustima koja ne zacjeljuje

·         Bol, krvarenje ili utrnutost u zahvaćenoj regiji

·         Klimavost zubi

·         Otežano gutanje ili govor

·         Promuklost

Rizični čimbenici za rak usne šupljine, glave i vrata su:

·         Upotreba duhana

·         Konzumacija alkohola

·         Infekcija humanim papiloma virusom (HPV)

·         Ultraljubičasto (UV) zračenje sunca

·         Loše prehrambene navike

Postupak ranog otkrivanja raka usne šupljine, glave i vrata je jednostavan i provodi se u sklopu rutinske stomatološke kontrole. Budući da ponekad osobe koje boluju od raka šupljine, glave i vrata nemaju nijedan simptom bolesti, važno je odlaziti na preventivne preglede kada su šanse za izlječenje bolesti velike.