Tijekom posjeta Sanje Musić Milanović Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji najavljeno njezino globalno djelovanje u području promicanja zdravlja!

Prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović  sudjelovala je u Ženevi na skupu kojeg su organizirale Republike Hrvatska, Sjedinjene Meksičke Države i Svjetska zdravstvena organizacija pod nazivom „Tipping the Scales: Global Actions to Address Obesity“, a na kojem je predstavljen Akceleracijski plan Svjetske zdravstvene organizacije za zaustavljanje debljine, gdje se sudionicima skupa obratila, najprije uvodno, a potom i na završetku skupa.

Pomoćnica Glavnog direktora za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i zdravlje populacija Naoko Yamamoto u svom je obraćanju najavila kako će sada, nakon primljenog priznanja Svjetske zdravstvene organizacije kojim je proglašena „Prvakom zdravlja 2022. godine“, prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović započeti svoje globalno djelovanje u području promicanja zdravlja.

„Iz danas prezentiranih iskustava drugih zemalja u borbi s debljinom jasno je kako se događa puno aktivnosti. Imamo toliko važnih poteza koje možemo i vjerujem, moramo implementirati. Složili smo se oko zajedničkog zaključka kako je hitno nešto poduzeti oko debljine – imamo preporuke, imamo globalni plan i sve što trebamo učiniti je – djelovati globalno, učiti jedni od drugih. Imamo toliko dobrih primjera, budimo ujedinjeni! Moramo ubrzati naše napore za zaustavljanjem debljine i za to su nam potrebni svi glasovi raznih generacija,“ poručila je prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović te zahvalila svim sudionicima na predanosti ovoj globalnoj inicijativi.

Tijekom četverodnevnog posjeta sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije, supruga predsjednika Republike sudjelovala je i na nizu radnih sastanaka. Sastala se s Naoko Yamamoto, pomoćnicom glavnog direktora za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i zdravlje populacija; Etiennom Krugom, direktorom Odjela za socijalne odrednice zdravlja; Anshuom Banerjeeom, direktorom Odjela za roditeljstvo, novorođenčad, zdravlje djece i adolescenata i starenje; Francesom Brancom, direktorom Odjela za nutricionizam i sigurnost hrane; Rüdigerom Krechom, direktorom Odjela za promicanje zdravlja te Bente Mikkelsen, direktoricom Odjela za kronične nezarazne bolesti.

Na sastancima se razgovaralo o temama zajedničkog stručnog interesa te o prilikama za daljnju suradnju u području globalnog promicanja zdravlja.