Ušljivost djece

Ušljivost djece je prilično uobičajena pojava koja tijekom trajanja školske godine kada su djeca izložena višesatnom bliskom kontaktu može biti proširena u dječjim kolektivima kao što su dječji vrtići ili osnovne škole.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prima kontinuirane prijave pojedinačnih slučajeva i grupiranja ušljivosti u dječjim kolektivima od teritorijalno nadležnih epidemiologa diljem Hrvatske. Epidemijska pojava ušljivosti se najčešće pojačano javlja tijekom jeseni, s početkom školske godine, kao i proljetnih mjeseci.

Uš glave (Pediculus humanus capitis)

Uši glave su sitni ektoparaziti koji se hrane krvlju s vlasišta, a kad se namnože u većem broju, izazivaju svrbež glave.

Uš ne skače i ne leti zrakom, već prilikom bliskog doticaja vlasišta prelazi na glavu drugog djeteta ili odrasle osobe. Može se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, četki za kosu, kapa, ukrasnih traka za kosu, jastuka/jastučnica, ručnika, ovratnika na odjeći i sl.

Izvan vlasišta, uš može preživjeti do 48 sati, nakon čega bez hrane ugiba.

Odrasle jedinke svoja sitna jajašca (tzv. gnjide) odlažu u velikom broju, na način da ih zalijepe za vlas kose uz samo vlasište. Ako se ne odstrane, mogu se naći i duž vlasi zbog rasta kose. Teže se uočavaju na svijetloj kosi, a mogu se zamijeniti s prhuti. U većem se broju jajašca uočavaju na dijelovima vlasišta oko ušiju, na potiljku te u šiškama. Iz jajašaca se za 7 – 10 dana razviju nove jedinke uši koje polažu nova jajašca.

Gilles San Martin / CC
uš
Gilles San Martin / CC

Da bi lakše uočili uši ili njihova jajašca prilikom pregleda vlasišta, može Vam pomoći primjena povećala.

 

 

 

Metode uklanjanja uši

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje uši i jajašaca (gnjida) koje se mogu kupiti u ljekarnama kao što su:

  • različiti šamponi dostupni u ljekarnama
  • gusti mehanički češljevi za mehaničko iščešljavanje vlasišta
  • električni češljevi koji bi ih prilikom iščešljavanja trebali uništiti.

Šampone treba koristiti prema uputama proizvođača i svakako ponavljati postupak više puta, uz redovito pregledavanje vlasišta. Učestali pregled vlasišta je važan radi pronalaska i mehaničkog uklanjanja i uništavanja svježe izlegnutih uši i preostalih jajašaca.

Na tržištu su dostupni i repelenti u spreju koji preventivno odbijaju uši, a potrebno ih je raspršiti prije odlaska u kolektiv. U novije su vrijeme dostupne i gumice za kosu premazane prirodnim uljima.

Svakako se preporučuje prije odlaska u kolektiv zavezati kosu.

Pri pojavi ušljivosti u kolektivima se mogu organizirati roditeljski sastanci da bi se roditelje obavijestilo o potrebi redovitih pregleda vlasišta te provođenja višestrukih postupka razušivanja (uklanjanja/uništavanja ušiju i jajašaca).

Važno je provesti razušivanje sve djece u kolektivu i svih članova obitelji (ostale djece, a često i roditelja), koji također mogu biti zahvaćeni ušljivosti. Ako svi u kolektivu istodobno postupe prema preporukama, žive će uši sigurno biti uništene.

Svi ukućani trebaju oprati kosu istim šamponom, promijeniti i oprati češljeve, četke, odjeću, posteljinu (na 60 °C) jer je moguće da imaju uši, a da to nisu primijetili.

U pravilu nema brzog i trenutnog rješenja za rješavanje ušljivosti pa je prilikom provođenja postupaka odstranjivanja uši i njihovih jajašaca najvažnija upornost roditelja i višestruko ponavljanje postupaka.

Rješavanje problema ušljivosti glave djece u dječjim kolektivima je zahtjevan i najčešće dugotrajan proces koji se može riješiti jedino suradnjom svih roditelja s razrednicima u školama ili odgajateljicama vrtićkih skupina te ako je potrebno, i u suradnji s medicinskim sestrama vrtića i higijensko-epidemiološkim odjelima.