Zdravlje mladih u svjetlu cjenovne politike za alkohol i duhanske proizvode

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 21. studenog 2018. g. održan “Okrugli stol o zdravlju mladih u svjetlu cjenovne politike za alkohol i duhanske proizvode” u cilju rasprave i razmjene mišljenja o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, članak 72., kojim se predviđaju novi porezi na alkoholne i duhanske proizvode, u kontekstu zdravlja mladih.

Na okruglom stolu koji je moderirala dr. sc. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih, dr. sc. Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u svojem je predavanju o mladima, alkoholu i cigaretama naglasila da su prema istraživanjima mladi u Hrvatskoj visoko na ljestvici pušenja i konzumiranja alkohola u usporedbi s ostalim ispitivanim zemljama, a da je RH istovremeno među zemljama s nižim cijenama ovih proizvoda prema Eurostatu. Dr. Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a upozorila je na zajedničke rizične čimbenike za kronične nezarazne bolesti: pušenje, štetno korištenje alkohola, nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost, zbog kojih su Hrvatskoj visoke stope smrtnosti od tih bolesti, a dr. sc. Marija Bubaš, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu prikazala je rezultate istraživanja kojima je ustanovljeno da radnici u smjenskom radu češće imaju loše životne navike u odnosu na opću populaciju te da se najviše ozljeda na radu u Hrvatskoj događa kod radnika u smjenskom sustavu u dobi između 31 i 50 godina života. Prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govorila je o europskim iskustvima i nastojanjima nacionalnih i globalnih politika u rješavanju problema alkohola i njegovog štetnog utjecaja na zdravlje.

U raspravi o ovom značajnom javnozdravstvenom problemu koju je otvorio doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podsjetivši na činjenicu da zdravstveni sustav RH plaća visoku cijenu liječenja posljedica štetnog utjecaja pušenja i alkohola na zdravlje (600 odnosno 500 milijuna kuna za svaki od ovih rizičnih čimbenika) te da je HZJZ još 2001. godine predložio osnivanje fonda za preventivu koji bi se financirao iz fiskalnih mjera, sudjelovali su i predstavnici poslodavaca, civilnog društva, nadležnih ministarstava i zdravstvenih ustanova: g. Željko Petković, Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, g. Tomislav Đidara, Ministarstvo zdravstva, gđa Sanja Smoljak Katić, Hrvatska udruga poslodavaca, gđa Darija Jurica Vuković, duhanska industrija, g. Miljenko Rakić, Ministarstvo poljoprivrede, dr. Mirjana Orban, Zavod za javno zdravstvo A. Štampar i dr. Ana Ivičević Uhernik, HZJZ, koji su iznijeli svoje stavove i spoznaje iz svog djelokruga.

Alkohol i pušenje su na okruglom stolu jednoglasno i bez dvojbe prepoznati kao opasnosti za djecu i mlade ljude, kojima bi trebalo osigurati da niti ne dođu u priliku da se izlažu riziku ovih loših životnih navika.

Galerija slika s okruglog stola: