Dan nulte stope diskriminacije

Svjetskim danom posvećenim promicanju zaštite od diskriminacije koji se obilježava 1. ožujka se nizom aktivnosti i medijskim događanjima diljem svijeta promiče prihvaćanje različitosti i društvene jednakosti u zaštiti ljudskih prava. Dan nulte stope diskriminacije ili nulte tolerancije za diskriminaciju je prilika da se u svijetu pokaže zajedništvo u zaštiti od diskriminacije i promiče svačije pravo na život te pun i produktivan život s dostojanstvom.

Stigma, negativan stav prema pojedincu u očima drugih ljudi i diskriminacija koja nastaje kada se pojedinu osobu zbog stvarne ili zbog predrasuda pretpostavljene  pripadnosti određenoj skupini stavlja  u nepovoljan položaj u odnosu na druge, može rezultirati smanjenom kvalitetom života i kršenjem ljudskih prava.

Spol, nacionalnost, dob, invaliditet, etnička pripadnost, seksualna orijentacija, religija, jezik, zdravstveni status ili bilo koje druge osobine nikada ne bi trebali biti razlozi za diskriminaciju.

Svi mogu pomoći u promicanju zaštite ljudskih prava kako bi doprinijeli brisanju stigme i diskriminacije iz našeg društva – i mali korak u nastojanju da se svijet učini boljim je mnogo!

Pročitajte više o Danu nulte stope diskriminacije