Dan nulte stope diskriminacije

Svjetskim danom posvećenim promicanju zaštite od diskriminacije koji se obilježava 1. ožujka se nizom aktivnosti i medijskim događanjima diljem svijeta promiče prihvaćanje različitosti i društvene jednakosti u zaštiti ljudskih prava. Dan nulte stope diskriminacije ili nulte tolerancije za diskriminaciju je prilika da se u svijetu pokaže zajedništvo u zaštiti od diskriminacije i promiče svačije pravo na život te pun i produktivan život s dostojanstvom.

Diskriminacija se često temelji na pogrešnim informacijama ili strahu od nepoznatog. Stigma, negativan stav prema pojedincu u očima drugih ljudi i diskriminacija koja nastaje kada se pojedinu osobu zbog stvarne ili zbog predrasuda pretpostavljene pripadnosti određenoj skupini stavlja  u nepovoljan položaj u odnosu na druge, može rezultirati smanjenom kvalitetom života i kršenjem ljudskih prava.

Spol, nacionalnost, dob, invaliditet, etnička pripadnost, seksualna orijentacija, religija, jezik, zdravstveni status ili bilo koje druge osobine nikada ne bi trebali biti razlozi za diskriminaciju.

Svjetska zdravstvena organizacija o Danu nulte stope diskriminacije: http://www.who.int/life-course/news/events/zero-discrimination-day-2017/en/

Kampanja UNAIDS-a: Nulta stopa diskriminacije

Više u publikaciji: ZeroDiscrimination 2017

Podsjetnik na nacionalnu kampanju iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više o zaštiti od diskriminacije:

HIV/AIDS – smanjimo zablude, stigmu i diskriminaciju

Rezultati  nagradnog natječaja „Prema 0 % diskriminacije“

Pojmovnik o HIV/AIDS-u,  stigmi i diskriminaciji

 

Svi mogu pomoći u promicanju zaštite ljudskih prava kako bi doprinijeli brisanju stigme i diskriminacije iz našeg društva – i mali korak u nastojanju da se svijet učini boljim je puno!