Mjesto i uloga tjelesne aktivnosti u praksi obiteljske medicine

  • Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb, Mirogojska cesta 16

Tjelesna neaktivnost se u mnogim zemljama povećava, uz velike posljedice po učestalost nezaraznih bolesti (KNB) i opće zdravlje i kvalitetu života stanovništva diljem svijeta.

Primarna zdravstvena zaštita je izuzetno važno mjesto za promicanje tjelesne aktivnosti. Budući da mnogi vide liječnički savjet i prepisivanje lijekova kao krajnje ishodište i način za zdraviji život, tjelesnu aktivnost treba uključiti u obliku prigodnog savjeta ili ohrabrenja kao i smišljenog i obvezujućeg pisanog „recepta“.

Pokazalo se da takve pisane preporuke, često nazivane „zeleni recept“ ili „recept za vježbanje“, postižu bolju reakciju pacijenata nego samo usmeni savjet, pa ih je u većoj ili manjoj mjeri uvelo nekoliko europskih zemalja.

Liječnik obiteljske medicine ima jedinstven utjecaj na pacijente. Kao najveća struktura pružatelja zdravstvene zaštite, liječnik obiteljske medicine je redovito u kontaktu s oko 80 % odrasle populacije, koga javnost doživljava kao vjerodostojni izvor informacija čije promicanje zdravlja pacijenti prihvaćaju kao dio njegove uloge.

Druga konferencija zdravstvene kineziologije namijenjena liječnicima obiteljske medicine održat će se u Zagrebu u subotu, 27. listopada 2018. godine.

Teme i program konferencije: tjelesna aktivnost

 

Lokacija

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb, Mirogojska cesta 16