Okrugli stol o zdravlju mladih u svjetlu cjenovne politike za alkohol i duhanske proizvode

  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Konferencijska dvorana, Rockefellerova 7

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo će se 21. studenog 2018. g. od 11 do 13 sati održati “Okrugli stol o zdravlju mladih u svjetlu cjenovne politike za alkohol i duhanske proizvode”

Cilj okruglog stola je potaknuti raspravu i razmišljanje o različitim aspektima utjecaja pušenja i pijenja kod mladih na društvo u cjelini uključujući poslodavce različitog profila, a u svjetlu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, članak 72.

Na okruglom stolu će sudjelovati predstavnici poslodavaca odnosno Hrvatska udruga poslodavaca te predstavnici civilnog društva (Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata) i nadležnih ministarstava i ustanova (Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo poljoprivrede, te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, županijski zavodi za javno zdravstvo).

Uvodno će se u nekoliko kratkih izlaganja izložiti osnovne postavke ove teme vezane za zaštitu javnozdravstvenog interesa populacije: mladi i cijene alkohola i cigareta (dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja, voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), alkohol i pušenje kao rizik za kronične nezarazne bolesti (Ivana Brkić Biloš, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo)

Na okruglom će stolu biti riječi i o opasnostima alkohola i pušenja na radnom mjestu te troškovima liječenja vezanima za alkohol i pušenje. Svoj stav o ovim pitanjima će također iznijeti predstavnici HUP-a (Koordinacije duhanskih proizvoda), nakon čega će uslijediti rasprava.

 

Lokacija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Konferencijska dvorana, Rockefellerova 7