Svjetski dan bez automobila 2017.

Premda su se već tijekom 1990-ih započeli organizirati neformalni dani bez automobila, službeni globalni dan bez automobila pokrenut je 22. rujna 2000. godine. Mnogi veliki gradovi poput Bogote i Jakarte danas zatvaraju svoje ceste u centru i zamjenjuju  ih pješačkim i biciklističkim stazama, a organizirane male akcije bez automobila odvijaju se svake godine diljem svijeta pa tako i u gradovima Hrvatske. U Hrvatskoj je 2015. godine, kada je broj stanovnika iznosio 4 203 604, registrirano 1 966 683 motornih vozila.

Onečišćenje kao posljedica cestovnog prometa ima štetne učinke na ljudsko zdravlje i okoliš.  Tako veliki postotak dušikovih spojeva u atmosferu dolazi iz prometa motornim vozilima, a štetni utjecaji po zdravlje se očituju na središnjem živčanom, krvožilnom i dišnom sustavu, dok su prometne nesreće sve češći uzrok smrtnosti u svijetu.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana bez automobila ohrabriti nas kako bismo se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport.

Pročitajte više o Svjetskom danu bez automobila.