EMA potvrdila – AstraZeneca je sigurno i učinkovito cjepivo

Europska agencija za lijekove (EMA) danas je na konferenciji za medije objavila kako je AstraZeneca sigurno i učinkovito cjepivo i da je potrebno nastaviti cijepljenje.

Na današnjoj konferenciji za medije, Emer Cooke, izvršna direktorica Europske agencije za lijekove, izjavila je kako je cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito i da nedavni događaji vezani za stvaranje krvnih ugrušaka nakon cijepljenja nisu povezani s cjepivom.  Ovime je potvrđeno ranije stajalište stručnjaka HZJZ-a kako je kontinuirano cijepljenje svim dostupnim cjepivom, uključujući cjepivo proizvođača AstraZeneca, javnozdravstveni prioritet. Na temelju detaljnog znanstvenog istraživanja EMA je potvrdila kako nema uzročno-posljedične povezanosti između primjene cjepiva AstraZeneca i poremećaja zgrušavanja, a koristi primjene predmetnog cjepiva nadmašuju rizike.

”Naš ekspertni tim na temelju znanstvenog istraživanja došao je do jasnog zaključka kako je AstraZeneca sigurno cjepivo. Cjepivo nije povezano s događajima vezanim za krvne ugruške. Naše znanstveno stajalište je da je ovo cjepivo sigurno i učinkovito kod bolesti COVID-19 i da se treba nastaviti primjenjivati. Njegovi su učinci i benefiti mnogo iznad eventualnih rizika. Kad cijepite milijune ljudi, ovakvi su događaji očekivani netom nakon cijepljenja. Svi budući događaji također će biti znanstveno istraženi jer nam je to svima u interesu kako bismo pobijedili ovu katastrofalnu pandemiju.”, izjavila je Cooke.

Sabine Straus iz Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove dodala je:

”PRAC je detaljno istražio slučajeve koji su prijavljeni. Došli smo do sljedećeg zaključka: AstraZeneca je sigurno cjepivo u preveniranju bolesti COVID-19. Njegovi benefiti su mnogo iznad rizika. Nismo našli nikakve dokaze koji dovode u sumnju u njegovu kvalitetu. Znanstveno smo proučili svaki slučaj i zaključili kako su događaji vezani za trombozu rijetki. Štoviše, cjepivo vjerojatno smanjuje rizik od tromboze.”

U Republici Hrvatskoj je neophodno kontinuirano provoditi cijepljenje cjepivom proizvođača AstraZeneca, kao i proizvođača Moderna i Pfizer, stoga se, sukladno Planu cijepljenja, nastavlja cijepljenje svim dostupnim cjepivima.