Ravnatelj Krunoslav Capak sudjelovao na konferenciji „Europska strategija za cjepiva”


U organizaciji „Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj” dana 31. ožujka 2021. u Zagrebu je održana konferencija „Europska strategija za cjepiva”. Kako i sam naziv govori, tema konferencije bili su izazovi vezani za pandemiju COVID-19 s kojom se susreću sve članice Europske unije. Uz voditelja Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC-a), Karla Ekdahla i Johna-F Ryana, ravnatelja Glavne uprave Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, na konferenciji je sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med.

Sudionici konferencije naglasili su potrebu da EU jača svoju pripremljenost za buduće pandemije koje se mogu dogoditi „za deset ili dvadeset godina”, kako se ne bi ponovila situacija od prošle godine s nestašicom maski, rukavica, respiratora i druge opreme.

„Mislim da ćemo uz pomoć moćnog oružja cjepiva, s mjerama i testiranjima, s novijim testovima koji su sve jednostavniji, uspješno se izboriti protiv bolesti COVID-19. Prije nešto malo manje od godinu dana, kad su me pitali kad će ovo završiti, rekao sam da će to biti do ljeta ove godine, jer ćemo imati visok stupanj imuniteta, a možda i neki lijek, a sad imamo cjepivo”, istaknuo je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Optimistične prognoze ima i John-F Ryan, ravnatelj Glavne uprave Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane: „Optimist sam po prirodi. Nadam se da će Europska unija izaći iz pandemije što prije, čak i prije ljeta. Svi sastojci za to su tu – imamo sve više cjepiva, a imat ćemo nove zalihe drugih lijekova protiv covida-19”, rekao je.

Karl Ekdahl, voditelj Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC-a), upozorio je kako ipak moramo biti oprezni, jer je situacija u Europi trenutno zabrinjavajuća te da se u zadnja tri tjedna pogoršala, pa je prošli tjedan EU imao 1,7 milijuna slučajeva i 25 tisuća mrtvih.

„Mislim da moramo biti realistični, a ne optimistični ili pesimistični. No mislim da imamo dobru šansu. Cjepivo je bilo ogroman napredak, jer za njegov razvoj inače treba niz godina, a sada se dogodio u jednu. Ali u isto vrijeme se borimo protiv virusa koji konstantno mutira”, rekao je o mogućnosti da Europa do ljeta izađe iz pandemije.

Fotogalerija: