U Kopenhagenu održan sastanak u sklopu JA ImpleMENTAL

Predstavnici 21 zemlje podijelili su iskustva i primjere dobre prakse

Gotovo 200 sudionika iz 21 zemlje i 39 organizacija sudjelovalo je na dvodnevnom sastanku JA ImpleMENTAL State Member State Policy Committee Meeting (MSPC) i hibridnom seminaru s EU MSPC članicama, koji se održao u Kopenhagenu i online.

Nakon uvodnih govora Ledie Lazeri, regionalne savjetnice za mentalno zdravlje, WHO Europe, i Vasileie Konte, JA ImpleMENTAL koordinatorice, NPHO Grčka, u opuštenoj, ali radnoj atmosferi predstavljeni su brojni primjeri dobre prakse, vizije, argumenti i primjeri implementacije. Također, održana je radionica na temu postavljanja kampanje za zapošljavanje osoba sa iskustvom (engl. experts by experience) u kreiranju politika, pružanju usluga, obuci i istraživanjima.

Predstavljene su dobre prakse za održavanje kapaciteta mreža mentalnog zdravlja. Jenny Telander predstavila je švedski primjer međusektorske suradnje za održivu politiku mentalnog zdravlja i prevencije samoubojstava, a Anja Kare Vedelsby predstavila je danski primjer integracije proživljenog iskustva u održivu politiku mentalnog zdravlja i pružanje usluga.

Nakon što je Elena Shevkun, tehnička službenica programa za mentalno zdravlje, WHO Europe, predstavila primjer koalicije za mentalno zdravlje, izlaganje je započeo Antonis Kousoulis, direktor Globalne zdravstvene akcijske mreže, koji je govorio o važnosti svijesti, zagovaranja i komunikacija za mentalno zdravlje.

Melita Murko, tehnička referentica programa za mentalno zdravlje, WHO Europe, i Jason Maurer, komunikacijski focal point programa za mentalno zdravlje, WHO Europe, otvorili su zanimljivu temu – kako pozvati kreatore politike na odgovornost, a na tu temu održana je i radionica pod nazivom: „Isticanje važnost proživljenog iskustva kao karike koja nedostaje za odgovorno kreiranje politike“.

Sastanak je zaključen riječima Vasileije Konte koja je rekla da snaga JA ImpleMENTAL mreže leži u zajedničkom radu na stvaranju promjena kroz razmjenu iskustava i ideja s drugim članovima odbora za politiku.

– „Na ovom dvodnevnom događaju izvijestili smo države članice o značajnom napretku našeg projekta i aktivnostima na kojima radimo, posebice u razvoju novih metoda u prevenciji samoubojstava. Puno smo naučili iz uspjeha i izazova naših država članica i to znanje koristimo za transformaciju usluga. Naša postignuća čine čvrst temelj za buduće intervencije i utječu na nacionalne strategije trajnog napretka. Odlučni smo se temeljito pripremiti i pratiti sve potrebne administrativne korake, iako je to veliki izazov za dugoročnije projekte. Željno očekujemo rezultate i moramo nastaviti raditi na drugim aktivnostima kako bismo osigurali održivost i rast projekta. Nastavit ćemo predano raditi na projektu, dodatno ćemo se posvetiti ovim temama, kao i nastaviti rad na sljedećem sastanku u Ateni.“ – rekla je Vasileia Konte.