Konferencija za medije povodom obilježavanja 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 26. lipnja 2017. god. u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održana konferencija za medije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Glavna skupština UN-a je 1987. proglasila 26. lipnja “Međunarodnim danom protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama”, želeći upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – društva slobodnog od zlouporabe droga. Cilj je društvene akcije koja se povodom obilježavanja Međunarodnog dana provodi na nacionalnoj i lokalnoj razini promovirati, osobito među mladima, zdrave stilove života te putem edukativno-preventivnih aktivnosti informirati javnost o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana je „Najprije slušajmo – slušanje djece i mladih je prvi korak u zdravom i sigurnom odrastanju“ (“Listen First – Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe.“). Naime, ulaganje u mentalno zdravlje i dobrobit djece i mladih dokazano je uspješno u prevenciji ovisnosti.

Istaknuti su pozitivni trendovi, posebno broj osoba u sustavu liječenja koji stagnira i smanjuje se (7106 osoba liječenih zbog bolesti ovisnosti 2016. godine, dok se 2015. godine liječilo 7522 osoba). Više od 80 % ih se liječilo zbog zloporabe opijata; dob im se povećava iznad 35 godina te je 2016.  g. samo 3 % bilo na liječenju prvi put.

Kako su u fokusu ovog dana djeca i mladi, zabrinjava dostupnost marihuane i novih droga koje su posebno usmjerene mladima. Rezultati istraživanja ESPAD provedenog 2015. godine pokazali su da su petnaestogodišnjaci u Republici Hrvatskoj  iznad europskog prosjeka u učestalosti uporabe marihuane (marihuanu je u životu najmanje jednom probalo 21 % hrvatskih učenika, dok je europski prosjek 16 %) i novih droga (nove je droge u životu najmanje jednom probalo 7 % hrvatskih učenika, dok je europski prosjek 4 % učenika).

Podatke za 2016. godinu o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga i projekte koji se provode na području smanjena ponude i potražnje droga predstavili su:

  • dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • dr. med. Dragica Katalinić, voditeljica Odjela za epidemiologiju ovisnosti s registrom osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • mr. Željko Petković, univ. spec. crim., ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja, Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske
  • dr. sc. Ante Orlović, ovlašten za obavljanje poslova  pomoćnika glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave kriminalističke policije, Ministarstvo unutarnjih poslova
  • dipl. iur. Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga

Više podataka o problematici zlouporabe droga moguće je pronaći na ovoj poveznici – PRIOPĆENJE

Podaci Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga – PREZENTACIJA dr. Katalinić