Predstavnici Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti posjetili Hrvatsku

 

Delegacija Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti  (ECDC) na čelu s njenim direktorom, dr. Marcom Sprengerom, danas je stigla u dvodnevni radni posjet Hrvatskoj. Domaćin delegacije je   Hrvatski zavod za javno zdravstvo, čiji stručnjaci već aktivno sudjeluju u aktivnostima ECDC-a kao nacionalni predstavnici u područjima kojima se stručno i znanstveno bave.

Budući da su zarazne bolesti u fokusu ove posjete, osmišljen je radni program sa svrhom da se predstavi sustav pripravnosti i brzog odgovora na moguće biološke prijetnje u Hrvatskoj poput, primjerice,  još uvijek aktualne epidemije ebola virusne bolesti u Zapadnoj Africi. Posebna pažnja će se pokloniti i međunarodnoj aktivnosti koju Hrvatska kao zemlja članica EU ima u sklopu Sustava ranog uzbunjivanja i odgovora (EWRS). Gosti će se upoznati s javnozdravstvenim ustrojem sustava sprečavanja i kontrole zaraznih bolesti na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini, te sa specifičnostima i potrebama na području zaraznih bolesti u Hrvatskoj. U tom će se kontekstu prikazati uloženi javnozdravstveni napori tijekom nedavnih poplava u Slavoniji radi sprječavanja izbijanja epidemija i osiguravanja primjerenog smještaja izmještenom stanovništvu, kao i odgovarajuće, zdravstveno sigurne hrane i vode.  Nadalje, kroz prikaz osobitosti još uvijek aktualne epidemije ospica u Hrvatskoj još jednom će se istaknuti važnost cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih medicinskih mjera u borbi protiv zaraznih bolesti.

Tijekom dvodnevnog programa će se također prikazati aktivnosti povezane s praćenjem antimikrobne rezistencije, kao i praćenjem i sprečavanjem infekcija povezanih sa zdravstvenom zaštitom u Hrvatskoj.  Predviđen je sastanak delegacije ECDC-a s Ministrom zdravlja i članovima Kriznog stožera Ministarstva zdravlja, kao i posjet Sveučilišnoj klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, gdje će gosti razgovarati o liječenju i dijagnostici bolesnika s HIV-om, hepatitisom te o liječenju i detekciji bolesnika s karantenskim bolestima uz mogućnost obilaska laboratorija Klinike.

Posjet delegacije ECDC-a Hrvatskoj važan je događaj jer pruža mogućnosti za unapređenje i širenje već postojeće suradnje Hrvatske s ECDC-om kao vodećom javnozdravstvenom institucijom na europskoj razini i šire.

20150319_09472120150319_09472120150319_09474020150319_094752

 

Tagovi