Hrvatski zavod za javno zdravstvo – ustanova za edukaciju ECDC / EPIET

 

Primarni cilj EPIET (engl. European Programme for Intervention Epidemiology Training) programa je pružiti stručnu edukaciju koja uključuje praktičan rad odnosno uvježbavanje (engl. training) u polju epidemiologije primjenom epidemioloških metoda za širok spektar javnih zdravstvenih problema u Europi. Težište programa je na učenju kroz rad i aktivno usvajanje vještina. Program je organiziran u okviru Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Stockholmu, Švedska (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC).

Većina instituta tj. zavoda članica EU koji sudjeluju u programu EPIET imaju nacionalnu ili regionalnu odgovornost za nadzor i kontrolu bolesti te provedbu intervencija. Priznato mjesto edukacije EU/EEA je ustanova koja je uspješno završila proces ocjenjivanja kojega provodi ECDC.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prosinca 2014. godine priznato mjesto za edukaciju i uvježbavanje kroz praktičan rad (engl. training site) te je jedan od sudionika programa. Edukacija traje dvije godine i uključuje praktični rad u državnom i županijskom zavodu, rad na terenu te polaženje EPIET tečaja u ukupnom trajanju od deset tjedana.

Program obuhvaća dvije vrste polaznika:

European union track (EU track) – polaznici iz drugih država EU

Member state track (MS track) – polaznici iz zemlje domaćina članice EU

Hrvatski zavod za javno zdravstvo može biti domaćin za obje vrste kandidata, a za polaznika MS planirano je da ova edukacija bude uklopljena u specijalističko usavršavanje doktora medicine epidemiologa.

Više možete pročitati na stranici:

http://ecdc.europa.eu/en/epiet/institutes/Pages/Institutes.aspx