Prva tri dana cijepljeno je 3313 osoba novim „omikron“ cjepivom!

U ponedjeljak 12. rujna 2022. započelo je cijepljenje novim „omikron“ cjepivom. U prva tri dana cijepljeno je 3.313 građana:

  • 556 osoba primilo je prvu docjepnu „treću“ dozu novim cjepivom, a
  • 2.757 osoba primilo je drugu docjepnu „četvrtu“ dozu novim cjepivom.

Ukupno su utrošene 5.278.073 doze cjepiva. Ukupno je 2.317.824 osoba cijepljeno prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih 2.043.690 cijepljeno je s dvije doze. S dodatnom dozom (osnovnim i novim adaptiranim cjepivom) cijepljeno je 916.559 osoba, od toga 5.278 osoba s drugom docjepnom (tzv. četvrtom) dozom. Novim adaptiranim cjepivom 556 osoba je primilo prvu docjepnu dozu, a 2.757 osoba drugu docjepnu dozu.

Radi se o 59,61% cijepljenog ukupnog stanovništva prvom dozom prema prvim rezultatima Popisa 2021., što je 70,89% odraslog stanovništva.

Prvo docjepljivanje (treća doza za većinu građana) novim „omikron“ cjepivom preporučuje se svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Adaptiranim/varijantnim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje (četvrta doza) koje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-19. Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom.

Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

„Zadovoljni smo odazivom građana na tzv. treću i četvrtu dozu novim cjepivom, iako bi odaziv trebao biti i veći. Za sada cijepimo novim cjepivom Pfizer, a za koji dan i novim cjepivom Moderna. “ istaknula je dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, dr.med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te je dodala „Osim dodatne, treće i četvrte doze, za što se primjenjuje novo cjepivo, one građane koji se još uopće nisu cijepili i nadalje pozivamo da dođu primiti svoju prvu i drugu dozu. Prve dvije doze provode se s osnovnim cjepivom protiv wuhanskog soja. Za treću i četvrtu dozu primjenjuje se novo cjepivo koje je osim protiv wuhanskog soja usmjereno protiv omikrona. Europska agencija za lijekove i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ističu da svaka doza cjepiva bilo kojim cjepivom doprinosi zaštiti od teške bolesti i smrtnog ishoda. Dolazi zima kada su respiratorne inflacije učestalije i težeg oblika, pa je cijepljenje protiv COVID-19, gripe i pneumokoka najbolja zaštita, posebno za građana starije životne dobi i s kroničnim bolestima.“

Gdje se provodi cijepljenje?

  • u zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje:

o   informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i grad Zagreb možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo na poveznici: https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/

o   u većini županija bit će moguće cijepljenje bez prijave (naručivanja) već u tjednu od 12. rujna, no u pojedinim županijama i gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve.

  • u ordinacijama obiteljske medicine (osobito za kronične bolesnike).

Za cijepljenje se možete prijaviti:

1.       Prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine

2.       Putem internetske stranice https://cijepise.zdravlje.hr/

3.       Putem Portala zdravlja https://portal.zdravlje.hr/portalzdravlja/login.html