Već prvog dana cijepljeno je 707 osoba novim „omikron“ cjepivom!

U ponedjeljak 12. rujna 2022. započelo je cijepljenje novim „omikron“ cjepivom, a tim je cjepivom prvog dana cijepljeno ukupno 707 građana:

  • 135 osoba primilo je prvu docjepnu („treću“) dozu novim cjepivom, a
  • 572 osobe primile su drugu docjepnu („četvrtu“) dozu novim cjepivom.

 

Prvo docjepljivanje (treća doza za većinu građana) novim „omikron“ cjepivom preporučuje se svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Istim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje (četvrta doza) koje se provodi u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Drugo docjepljivanje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-19. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

„Jučer se novim adaptiranim cjepivom cijepilo 707 građana. Toliko cijepljenih u jednom danu imali smo posljednji put u ožujku ove godine. Time su građani još jednom iskazali povjerenje liječničkoj profesiji na čemu im zahvaljujemo.“ istaknula je dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, dr.med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te je dodala „Diljem Hrvatske građani se mogu cijepiti na punktovima zavoda za javno zdravstvo i domova zdravlja te javljanjem liječniku obiteljske medicine. U Zagrebu će se sutra, u srijedu 14. rujna, od 16 do 20 sati na punktu u Rockefellerovoj 4 moći cijepiti naši sugrađani bez naručivanja. Osim toga, uz naručivanje mogu se cijepiti na nekoliko zagrebačkih punktova (NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Siget, Avenija Većeslava Holjevca 22 i Runjaninova 4, Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prečko 2a i Prilaz baruna Filipovića 11 i Dom zdravlja Zagreb – Istok, Ninska 16). U većini županija cijepljenje je moguće na punktovima bez naručivanja.“

Gdje se provodi cijepljenje?

  • u zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje:

o   informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i grad Zagreb možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo na poveznici: https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/

o   u većini županija biti će moguće cijepljenje bez prijave (naručivanja) već u tjednu od 12. rujna, no u pojedinim županijama i gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako                    bi se izbjegle gužve.

  • u ordinacijama obiteljske medicine (osobito za kronične bolesnike).

Za cijepljenje se možete prijaviti:

1.       Prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine

2.       Putem internetske stranice https://cijepise.zdravlje.hr/

3.       Putem Portala zdravlja https://portal.zdravlje.hr/portalzdravlja/login.html