U Osijeku je održana šesta po redu konferencija „Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću i uloga liječnika obiteljske medicine i dijabetologa u njegovom provođenju“

 

Jučer je u Osijeku održana šesta u nizu vrlo uspješnih i rado posjećenih konferencija pod nazivom „NACIONALNI PROGRAM ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OSOBA SA ŠEĆERNOM BOLEŠĆU I ULOGA LIJEČNIKA OBITELJSKE MEDICINE I DIJABETOLOGA U NJEGOVOM PROVOĐENJU“.

Riječ je o nastavku zajedničkih aktivnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Veleposlanstva Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj. Cilj ove akcije jest predstaviti postojeći Nacionalni program, dobiti sugestije za njegovo unapređenje te informirati o novim ugovorima i ulozi obiteljske medicine u liječenju šećerne bolesti.

Nakon službenog dijela predavanja, izlaganja pozvanih predavača (dr.sc. Tamara Poljičanin, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Dijana Cimera, dr. med. spec., pomoćnica ravnatelja HZZO-a, dr. Tomislav Božek, glavni tajnik Hrvatskog liječničkog zbora, dr. sc. Terzija Šarić i dr. sc. Silvija Canecki Varžić, dr. med., voditeljica Regionalnog centra za dijabetes Osijek) razvila se živa rasprava.

Uvodna predavanja poslužila su kao i na svim dosadašnjim konferencijama kao temelj rasprave u kojoj sudjeluju svi prisutni – liječnici obiteljske medicine – i u kojoj oni imaju priliku s predavačima i kolegama liječnicima obiteljske medicine diskutirati o aktualnim problemima u liječenju i skrbi osoba sa šećernom bolešću, kako općenito tako i o specifičnim pitanjima i problematici u svojoj županiji. I upravo ta rasprava temeljni je dio konferencije. Tako primjerice, tijekom vrlo konstruktivnih razgovora liječnici obiteljske medicine u prilici su iznijeti svoja iskustva, svoje svakodnevne probleme ali i značajne uspjehe u vlastitom radu i borbi s ovom opasnom bolešću. Svima je cilj isti: povećati broj novootkrivenih slučajeva šećerne bolesti u ranoj fazi i smanjiti učestalost komplikacija.

U 2013. godini upriličene su konferencije u Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Varaždinu, a u 2014. godini dvije – u Splitu i Osijeku. Ukupno je na 6 dosadašnjih sudjelovalo preko 400 liječnika obiteljske medicine. Sljedeći tjedan održat će se konferencije u Puli i Opatiji.