Veliki interes za cijepljenje čak i u nedjelju – utrošeno gotovo 14.000 doza!

Prošloga tjedna utrošena je milijunta doza, oboren je rekord dnevnih cijepljenja protiv bolesti COVID-19, a prema informacijama iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, u Republici Hrvatskoj cijepljena je svaka četvrta odrasla osoba.

Pozitivan trend u procesu cijepljenja nastavljen je i tijekom prethodnog vikenda. Naime, u čak i nedjelju građani su pokazali veliki interes za cijepljenje, a samo tog dana utrošeno je čak 13.898 doza cjepiva. U nedjelju je najviše doza utrošeno u Zagrebačkoj županiji i to 7.069 doza, zatim slijedi Osječko-baranjska županija s utrošenih 1.659 doza i Primorsko- goranska županija s utrošenih 1.515 doza cjepiva.

Ako gledamo utrošene doze u ukupnoj populaciji, prvom ili drugom dozom cijepljeno je 21,7% ukupnog stanovništva, od kojih je 6,2% zaprimilo obje doze. Kada gledamo procijepljenost isključivo odraslog stanovništva, prvom ili drugom dozom dosad je cijepljeno 26,2% odraslih, od kojih je 7,5% zaprimilo obje doze.

Osobe kod kojih je postignut obuhvat veći od prosječnih 21,7% nalaze se u dobnim skupinama od 55 godina i više. Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je za osobe u dobi 70 i više godina, od kojih je 59,0% primilo najmanje prvu dozu. Najveći obuhvat ukupnog stanovništva cijepljenog prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (24,5%), a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (9,2% u odnosu na ukupan broj stanovnika).

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, prošlog vikenda izjavio je kako je cijepljenje jedini put kojim se možemo vratiti na staro.

”Cijepljenje će uvelike olakšati posao i turizmu, organizaciji evenata, svadbenoj industriji itd. Svi su izuzetno angažirani, a cilj nam je procijepiti 55% ljudi do kraja lipnja i to bi onda mogao biti bolji početak jednog mirnijeg života za sve.”, izjavio je Krunoslav Capak.