Sudjelovanje HZJZ-a na završnoj konferenciji europskog projekta HAREACT

U Bukureštu je od 21. do 23. studenog 2018. godine održana završna konferencija europskog projekta HAREACT, zajedničke akcije iz područja prevencije infekcije HIV-om i koinfekcija te smanjenja šteta, u kojem su partneri iz Hrvatske Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET.

Završna konferencija HAREACT projekta – Joint Action on HIV and Co-infection Prevention and Harm Reduction  održavala se u okviru 4. Europske konferencije o programima smanjenja šteta.

Programi smanjenja šteta zlouporabe droga (engl. harm reduction) je javnozdravstveni  pristup usmjeren populaciji korisnika droga, posebice onima koji koriste drogu injektiranjem.  Polazi od činjenice da je, ako korisnik droga usprkos preporukama i nastojanjima stručnjaka za uključivanje u programe odvikavanja, ne može ili ne želi prestati s uzimanjem droga,  potrebno poduzeti aktivnosti koje će što je više moguće umanjiti štetu odnosno neželjene posljedice koje mogu nastati kod pojedinca, ali i društva, a koje su uzrokovane rizičnim ponašanjima i stilom života povezanim sa zlouporabom droga.

Konferenciju je organizirala Europska mreža u području programa smanjenja šteta (the Correlation – European Harm Reduction Network) u suradnji s partnerima iz Rumunjske i brojnim europskim partnerima i organizacijama iz područja prevencije ovisnosti i smanjenja šteta među osobama koje koriste droge, kao što je Infodrug Switzerland, the European Network of People Who Use Drugs, the Eurasian Harm Reduction Association i europski projekt zajedničke akcije HAREACT.

Na dvodnevnoj konferenciji su prezentirani posljednji podaci istraživanja, inovativni pristupi i primjeri dobre prakse iz područja programa smanjenja šteta, raspravljalo se o politikama i programima suzbijanja zlouporaba droga i prevencije ovisnosti, uključujući potrebe poboljšanja usluga smanjenja šteta.

Na konferenciji su sudjelovali voditelj i suradnik na projektu HAREACT iz HZJZ-a, koji je, uz udrugu Let iz Zagreba suradni partner u provedbi projekta. Kooridnator radnog paketa u kojem sudjeluju HZJZ i udruga Let, Luis Sordo, u svom izlaganju o poboljšanju programa smanjenja šteta – „Scaling Up Harm Reduction“ (HAREACT) prezentirao je brošuru, letak i video koje su izdradili HZJZ i Let.

Letak i boršura informiraju o programima smanjenja šteta, uz savjete građanima kako kako postupati u slučaju odbačenog pribora za injektiranje droga. Video Programi smanjenja šteta za osobe koje injektiraju droge u sinergiji institucija i udruga: iskustva iz Hrvatske“ prikazuje kako organizacije civilnog društva (nevladine organizacije) i institucije javnog zdravstva u Hrvatskoj surađuju u cilju smanjenja šteta za osobe koje koriste droge te kako su programi smanjenja šteta korisni i učinkoviti osobama koje koriste droge.

Na konferenciji je predstavljen i priručnik „Sve što ste željeli pitati o štetama povezanom s upotrebom droga, ali se niste usudili pitati“, u čijoj izradi je sudjelovao HZJZ.

Publikacije edukativnih materijala izrađenih u okviru projekta HAREACT možete pogledati na poveznici internetske stranice projekta: www.hareact.eu.

Brošuru i letak o programima smanjenja šteta i savjete u slučaju pronalaska odbačenog pribora možete pročitati OVDJE.