Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 2020.

 

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Milanović i ove se godine pod sloganom „Nema maženja bez paženja“ pridružio Europskom tjednu testiranja (engl. European Testing Week, ETW) provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV takozvanim „brzim testom“.

Europski tjedan testiranja u cijeloj se Europi obilježava povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Cilj je ETW-a i Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a doprinjeti informiranju građana, ukloniti predrasude o HIV-u i AIDS-u te osvijestiti društvo o važnosti testiranja, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja infekcije HIV-om.

U periodu od pet godina (2015.-2019.) u Hrvatskoj se HIV-om zarazilo 537 osoba, a 109 osoba oboljelo je od AIDS-a. U tom su periodu od bolesti AIDS umrle 42 osobe. Zbog toga, ali i činjenice da ne postoji način na koji se HIV i AIDS može konačno izliječiti, veliki je javnozdravstveni cilj sprječavanje širenja infekcije HIV-om i razvoja bolesti AIDS. Služba za promicanje zdravlja HZJZ-a doprinosi tome cilju provođenjem javnozdravstvene kampanje „Nema maženja bez paženja“ te radom Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a, u sklopu kojeg se ljudi mogu besplatno i anonimno testirati na HIV.

U Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a  u razdoblju od 2015. do kraja listopada 2020. godine – uz stanku testiranja od tri mjeseca zbog epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 – testirano je 1868 osoba od kojih je 27 bilo HIV pozitivno, što govori o udjelu od 1,45% pozitivnih osoba među testiranima.

Kakvi su rezultati ovogodišnjeg testiranja i kolika je prosječna godišnja stopa novodijagnosticiranih u Hrvatskoj provjerite u izjavi voditeljice projekta Živjeti zdravo prof.dr.sc. Sanje Musić Milanović, dr.med.