AI4Health.Cro

Inovatori, startupi, zdravstveni stručnjaci, znanstvenici i poduzetnici 18. travnja okupili su se na predstavljanju Europskog digitalnog inovacijskog centra (EDIH) AI4Health.Cro – umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu, čiji je partner i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

AI4Health.Cro je neprofitni, javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju (AI) vidi kao ključnu za napredak zdravstva. Konzorcij okuplja 15 partnera uz koordinatora Institut Ruđer Bošković (IRB), a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Cilj događanja, kojeg je u ime konzorcija organizirao IRB, bio je predstaviti projekt AI4Health.Cro svim relevantnim dionicima, budućim korisnicima i medijima, te pružiti startupima i malim i srednjim poduzećima više informacija o AI4Health.Cro Hubu i kako im može pomoći u sigurnom testiranju AI tehnologija u zdravstvu, a za dobrobit pacijenata, liječnika i čitavog zdravstvenog i startup ekosustava.

U sklopu ‘male pokazne AI klinike’ koju je organizatori sastavili posebno za ovu priliku, projektni partneri predstavili su neinvazivnu AI tehnologiju mjerenja protočnosti krvnih žila, digitalnu asistenticu Megi za prevenciju i praćenje kardiovaskularnih bolesti, Cardiomatics tehnologiju za AI analize EKG-a, prijenosni uređaj SAVVY EKG za dugotrajno i precizno praćenje srčanog ritma i detekciju odstupanja, MESI mTablet koji olakšava liječnicima kompletnu medicinsku obradu, te naprednu speech-to-text tehnologiju.

Zdravstveni sustavi diljem Europske unije suočavaju se porastom kroničnih bolesti, nedostatkom osoblja i dugim listama čekanja. Istraživanja potvrđuju da primjena umjetne inteligencije u zdravstvu ima potencijal osloboditi do 1,944 milijuna sati godišnje liječnicima te spasiti od 380.000 do 403.000 života godišnje.

“Osnovni cilj ovog projekta je iskoristiti prednosti AI tehnologija za dobrobit hrvatskog zdravstva, istaknula je dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro te naglasila kako je AI4Health.Cro hub zapravo ‘one-stop-shop’ koji pruža četiri vrste usluga: testiranje prije ulaganja, potporu u pristupu investicijama, inovacijski ekosustav i umrežavanje, te razvoj znanja i vještina. Ako želimo biti u vrhu Europe, ne možemo čekati razvoj akademskih programa, već razvijati vještine u hodu” istaknula je dr. Barešić.

Naime, kako bi uspješno primijenili neku novu AI tehnologiju u zdravstvu, startupi trebaju imati jasno definirani cilj, visokokvalitetne podatke, multidisciplinarnu stručnost, mogućnost testiranja prije ulaganja, i to stvarnom okruženju. Uz navedeno, moraju razmatrati etičke implikacije, osigurati integraciju u postojeće sustave, te osigurati prihvaćanje tehnologije od strane korisnika odnosno liječnika, medicinskog osoblja i pacijenata.

”Mi im omogućavamo sigurno testiranje njihovih tehnologija u suradnji s klinikama i bolnicama kako bi se dizajnirana rješenja prilagodila potrebama krajnjih korisnika,” objasnila je dr. Barešić.

Partneri na projektu AI4Health.Cro su: Institut Ruđer Bošković, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Klinika Magdalena, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar- ZICER, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke Ericsson Nikola Tesla, IN2 i NEWTON Technologies Adria.

Projektni partneri iz privatnog i javnog sektora omogućuju korisnicima pristup multidisciplinarnim ekspertizama u području procjene digitalne zrelosti tehnologije, podršku kod razvoja i prilagodbi tehnologije potrebama korisnika, podršku kod transfera tehnologija, ekspertizu poduzetničkih inkubatora u pisanju i vođenju projekata, pristup programima financiranja, te ekspertizu u području etičke i pravne regulative.

Izvor: https://www.irb.hr/Novosti/Poziv-startupima-Dodite-u-nas-one-stop-shop

 

Trajanje projekta: 01.04.2023. – 31.12.2025.

Ukupna vrijednost projekta: 2.965.065,23 €

Voditelj projekta u HZJZ-u: dr. sc. Ivan Pristaš, dr. med.