Health4EUkids

”Health4EUkids” ima za cilj implementaciju u području promicanja zdravlja i prevencije nezaraznih bolesti, ukazujući na najbolje prakse i faktore rizika iz rezultata istraživanja koji su već razvijeni iz prethodnih akcija na širu razinu i zemlje. Opći cilj JA je razviti razvoj politike za poticanje ulaganja u javno zdravstvo na razini zajednice u svakoj zemlji članici za promicanje zdravlja, prevenciju bolesti i upravljanje nezaraznim bolestima. Proces provedbe uključivat će prijenos znanja između vlasnika najbolje prakse i partnerskih organizacija iz država članica kroz provedbu akcija, suradnju i razmjenu znanja između država članica, organizaciju sastanaka i povezane tehničke podrške. Opseg projekta bit će promicanje zdravih stilova života u obiteljima s djecom u državama članicama sudionicama kako bi se spriječila pretilost u djetinjstvu, povećala tjelesna aktivnost i zdrava prehrana u djece, obitelji i zajednica s fokusom na društvene norme, prepoznavanje i samopoštovanje u siromašnima okruga u državama članicama.

Na uvodnom sastanku europskog programa „Health4EUkids“, koji je održan 8. i 9. veljače 2023. godine u Ateni, zamjenica grčkog ministra zdravstva, Mina Gaga, predsjednik 6. zdravstvenog okruga grčkog ministarstva zdravstva, Giannis Karvelis, i znanstveni voditelj programa, dr. Apostolos Vantarakis, profesor higijene sa Sveučilišta u Patrasu, kao partneri koordinatori pozdravili su uključene partnere (Grčka, Belgija, Hrvatska, Finska, Mađarska, Italija, Litva, Malta, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska) zajedničke aktivnosti u sklopu europskog programa EU4Health koji sufinanciraju Europska unija i HaDEA (Europska izvršna agencija za zdravlje i digitalno gospodarstvo). Na kraju, dr. Emmanuella Magripli, docentica iz prehrambene epidemiologije i javnog zdravstva laboratorija za dijetetiku i kvalitetu života sa Sveučilišta u Ateni predstavila je rad: „Činjenice o pretilosti djece. Je li ključ u prehrani?”.

Program „Health4EUkids“ uključen je u područje promicanja zdravlja i prevencije nezaraznih bolesti te ukazuje na najbolje prakse i specifične čimbenike rizika prema rezultatima istraživanja o pretilosti djece provedenih u sklopu prethodnih istraživačkih aktivnosti, „Grünau Moves“ (Njemačka ) i „Smart Family“ (Finska).

Specifični ciljevi programa „Health4EUkids” za svaku državu članicu koja odluči provoditi aktivnosti u skladu s dvama najboljim praksama jesu pojačati zahtjeve za podacima, anketama i preduvjetima, osnažiti suradnju u borbi protiv pretilosti djece olakšavanjem razmjene znanja i učenjem vještina unutar država članica i pružatelja najboljih praksi, unaprijediti planiranje i razvoj politika za borbu protiv pretilosti djece, te pospješiti prenošenje i održivost najboljih praksi.

Očekivani rezultati programa „Health4EUkids“ usmjereni su na utvrđivanje konkretnih izazova u prevenciji nezaraznih bolesti i političkih rješenja u obliku najboljih praksi i inovativnih rješenja za zajedničke aktivnosti država članica i Europske komisije, a u cilju rješavanja javnozdravstvenog problema pretilosti djece.

 

Trajanje projekta: 01.12.2022. – 30.11.2025.

Ukupna vrijednost projekta: 3.743.908,60 €

Voditelj projekta u HZJZ-u: Dora Bukal, dr. med., specijalist epidemiolog