Joint Action projekt pod nazivom „Joint Action Health Equity in Europe“ (JAHEE) predstavljen je u lipnju 2018. godine u Luksemburgu u prisutnosti EU povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane g. Vytenisa Andriukaitisa (DG Health and Food Safety).

U projektu sudjeluje 49 sudionika iz 25 EU zemalja koji će kroz ovaj projekt naglasiti potrebu za radom na smanjenju nejednakosti u zdravlju kroz doticanje socijalnih determinanti zdravlja. JAHEE projekt je financiran iz sredstava Trećeg programa za zdravlje i sufinanciran u iznosu od 2,5 milijuna €, a talijanski institut za javno zdravstvo Istituto Superiore di Sanità glavni je koordinator projekta.

Glavni ciljevi projekta su postizanje jednakopravičnosti u zdravlju u Europi za sve populacije uz istovremeni rad na smanjivanju različitosti u pojedinim zemljama članicama EU kroz spoznaje o nejednakostima u zdravlju.

Ciljevi JAHEE projekta usmjereni su na:

  • izradu okvira javnih politika s konkretnim mjerama i preporukama za nacionalnu, regionalnu i lokalnu primjenu
  • implementaciju konkretnih aktivnosti koje pružaju najbolje prilike za isticanje nejednakosti u zdravlju među državama sudionicama
  • jačanje kooperativnog pristupa u postizanju jednakopravičnosti u zdravlju i poticanje uzajamnog učenja i razmjene iskustava među zemljama sudionicama
  • podržavanje prijenosa dobrih praksi među sudionicima projekta.

Poseban naglasak bit će stavljen na osobe koje su migranti zbog njihovog narušenog zdravlja i smanjene pristupačnosti zdravstvenom sustavu, što predstavlja značajnu prepreku u njihovoj društvenoj integraciji u širem smislu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje u JAHEE u pet radnih paketa, među kojima je istaknut WP9, čiji su uži ciljevi usmjereni na jednakopravičnosti u svim javnim politikama i upravljanje.

Više informacija dostupno je na poveznici: http://ec.europa.eu/chafea/news/news599.html

Trajanje projekta: 1. lipnja 2018. – 1. lipnja 2021.
Voditelj projekta: dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med.
Poveznica na izvornu internetsku stranicu projekta: https://jahee.iss.it/