U Milanu je 14. i 15. studenog 2022. godine održan početni (kick-off) sastanak Joint Action projekta JANE – Joint Action on Networks of Expertise.

Projekt koordinira talijanski Nacionalni Institut za tumore (tal. La Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei tumori), a sudjeluje ukupno 36 partnera iz 16 zemalja članica EU.

Unutar projekta bit će uspostavljeno 7 novih mreža ekspertiza u području raka, sa sljedećim područjima djelovanja:

·         Kompleksna sijela raka s lošom prognozom

·         Palijativna skrb

·         „Survivorship” (život s rakom)

·         Personalizirana primarna prevencija

·         „Omics” tehnologije

·         Nove tehnologije u području raka

·         Rak kod adolescenata i mladih odraslih osoba

Sukladno tome, ciljevi projekta su:

·         uspostava svih potrebnih uvjeta za pokretanje navedenih mreža ekspertiza, definiranje ciljeva i kriterija selekcije sudionika u mreži te poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje

·         evaluacija postojećih i budućih modela umrežavanja unutar EU, u svrhu optimiziranja  djelovanja mreža ekspertiza

Uz 7 radnih paketa, od kojih je svaki zadužen za jedno od gore navedenih područja, unutar projekta djeluje i 5 transverzalnih radnih skupina, čiji je cilj integracija zdravstvene skrbi i istraživačkog rada, umrežavanja na razini EU i zemalja članica, IT infrastrukture i AI alata, europskih referentnih mreža u području rijetkih oblika raka te donošenje strategija za osnaživanje i uključivanje pacijenata unutar mreža zdravstvene skrbi u području raka.

Kao i u prethodnoj združenoj akciji iz područja raka (iPAAC) te nedavno započetom projektu CraNE Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodi radni paket 3, zadužen za evaluaciju procesa i produkata projekta te procjenu utjecaja planiranih mreža ekspertiza.

Na sastanku je doc. dr. sc. Mario Šekerija, voditelj radnog paketa 3, održao predavanje o planiranim evaluacijskim aktivnostima. Voditelji ostalih radnih paketa ukratko su prezentirali svoja zaduženja, a održane su i rasprave o još nerazjašnjenim pitanjima, očekivanjima dionika i budućim aktivnostima unutar projekta.

 

Vrijednost projekta: 4.536.432,99 €

Trajanje projekta: 1.10.2022.-30.09.2024.

Voditelj projekta: doc. dr. sc. Mario Šekerija, dr. med.