QUANTUM (Quality, Utility and Maturity Measured)

QUANTUM (Quality, Utility and Maturity Measured)

S konzorcijem od 36 partnera, QUANTUM je projekt u cijelosti financiran od strane EU-a kojem je cilj stvoriti zajednički sustav označavanja koji procjenjuje i komunicira kvalitetu i korisnost skupova podataka u svim zemljama za znanstvene i zdravstvene inovacijske svrhe. Ove će oznake omogućiti istraživačima zdravstvenim radnicima i drugim zainteresiranim dionicima da identificiraju visokokvalitetne podatke za istraživanje i donošenje odluka.

Projekt ima ishodišnu točku u Članku 56. Uredbe o Europskom prostoru za zdravstvene podatke (eng. European Health Data Space – EHDS) koji obvezuje pristupne točke za zdravstvene podatke da označavaju skupove podataka kako bi prikazali njihovu kvalitetu i korisnost. Kako bi takve oznake bile prihvaćene od strane znanstvene zajednice, potrebno je transparentno uspostavljanje sustava označavanja na području cijele Europske unije koje je jednostavno za korištenje. Korištenje kvalitetnih podataka preduvjet je za postizanje pouzdanih rezultata u istraživanjima, a sustav označavanja omogućit će njihovo lakše pronalaženje i korištenje. Dugoročno, to će pridonijeti poboljšanju kvalitete biomedicinskih istraživanja, praćenja i unapređenja zdravlja europskih građanki i građana.

Projekt QUANTUM vodi IACS – Institute for health sciences of Aragon, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavlja Republiku Hrvatsku. Projekt je u cijelosti financiran iz fonda HORIZON Europa.

Za više informacija o projektu posjetite: https://quantumproject.eu/ 

Trajanje projekta: 01.01.2024. – 30.06.2026.

Ukupna vrijednost projekta: 3.905.701,25 EUR

Voditelj projekta u HZJZ-u: Emanuel Brađašević, dr. med.