Svrha projekta Stop epidemic growth through learning (STEP_UP) je razvoj alata za obuku osoba koje sudjeluju u pružanju usluga socijalne skrbi te dionika u zajednici, putem kojeg će se navedene osobe upoznati s utjecajem ljudskog ponašanja na širenje pandemije / izvanredne situacije te će pomoću raznih alata moći naučiti više o preventivnim mjerama, njihovim utjecajima i učincima na različitim razinama, strategijama za sprječavanje širenja pandemije te s posljedicama istih. Projekt STEP_UP je sufinanciran iz Erasmus+ programa Europske unije. U projektu sudjeluje pet partnerskih organizacija u pet europskih zemalja, uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo pridonijet će partnerstvu s javnozdravstvenom stručnošću i iskustvom u borbi protiv COVID-19. HZJZ će prikupiti i izraditi informativni materijal i smjernice kako bi se kroz platformu za učenje olakšalo širenje znanja i podizanje svijesti o epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja COVID-19.

Ciljevi:

1. Razviti smisleni, podržavajući i inovativni priručnik za obuku koji uključuje igru, materijale za obuku i smjernice.

2. Osigurati bolje širenje informacija te pridonijeti neformalnom obrazovanju, posebice osoba s nižim stupnjem obrazovanja i kvalifikacija, putem jednostavne rekreativne igre.

3. Osposobiti, osnažiti i podržati stručnjake za pružajne njege i socijalne skrbi, vođe zajednice, neformalne njegovatelje i volontere u rješavanju hitnih situacija uzrokovanih pandemijama.

4. Učiniti dostupnijima smjernice i saznanja usmjerene na ciljne skupine vezane uz rano otkrivanje, preventivne mjere, intervencije u zdravstvu i socijalnoj skrbi, političke mjere i komunikaciju s dionicima na društvenoj i političkoj razini

5. Osigurati doseg i održivost utjecaja rezultata projekta

 

Projekt STEP_UP: “Zaustavimo širenje epidemije učenjem” je pokrenuo virtualnu knjižnicu koja objedinjuje više od 200 mjera, provedenih i dokumentiranih u kontekstu prevencije i suzbijanja pandemije COVID-19.

Krajnji cilj STEP_UP-a je razvoj obrazovne igre, kroz koju će igrači djelovati na sprječavanje širenja pandemije COVID-19. Uz igru i cjelovit set alata za obuku, bit će pripremljen i priručnik o društvenim i političkim intervencijama.

 

Trajanje projekta: 27 mjeseci (1.12.2020.-28.2.2023.)

Vrijednost projekta: 2.036.100,00 HRK

Voditeljica projekta: Željka Draušnik, dr. med., univ. mag. med.

 

Pratite razvoj naše obrazovne igre i izradu korisnih mjera i vodiča za politike koje bi trebale pomoći širokom spektru dionika u sprječavanju i kontroli epidemija na web stranici projekta.

 

Novosti:

Prvi newsletter projekta STEP_UP čiji smo aktivni partneri sada je online.

Objavljen članak Smart and inclusive environments for all – SHAFE explained – Authors: Carina Dantas, Willeke van Staalduinen, Maddalena Illario, Luiza Spiru

Objavljen članak Building Inclusive Environments for All Citizens with Citizens – Authors – Willeke van Staalduinen, Carina Dantas, Joost van Hoof, Andrzej Klimczuk