Xt-EHR – Extended EHR@EU Data Space for Primary Use

Projekt Xt-EHR podržava politiku Europske komisije za “Europu spremnu za digitalno doba” te unapređuje ciljeve programa EU4Health jačanjem zdravstvenih sustava. Ova inicijativa ima za cilj poticanje suradnje među državama članicama, uključujući Stručnu skupinu zemalja članica europskog eZdravstva (eHMSEG), s ciljem poboljšanja interoperabilnosti i razmjene zdravstvenih podataka. Projekt pridonosi postavljanju temelja za poboljšanu primarnu upotrebu elektroničkih zdravstvenih podataka, posebno u iščekivanju nadolazeće nove regulative za Europski prostor za zdravstvene podatke (EHDS).

Prijedlog Xt-EHR uključuje razvoj vodiča za implementaciju, tehničke specifikacije i okvira za ocjenu sukladnosti za usvajanje Europskog formata za razmjenu elektroničkih zdravstvenih zapisa (EEHRxF) na europskoj razini. Aktivnosti koje će se provesti u sklopu ovog projekta su sljedeće:

  1. Usvajanje zajedničkih zahtjeva i specifikacija za interoperabilnost i razmjenu zdravstvenih informacija (EEHRxF) za sažetke pacijenata, elektroničke recepte i izdavanja, medicinske slike, laboratorijske rezultate i otpusna pisma u rješenjima za elektroničke zdravstvene zapise na europskom digitalnom tržištu.
  2.  Evaluacija telemedicine, mobilnog zdravlja i drugih zdravstvenih softvera u kontekstu EEHRxF-a i predložene regulative EHDS-a.
  3. Evaluacija zajedničkih zahtjeva za elektroničku identifikaciju zdravstvenih djelatnika i pacijenata (temeljeno na Europskom okviru za digitalni identitet) i potrebni sloj metapodataka.
  4. Evaluacija održivosti prekograničnih telemedicinskih usluga, uključujući telemonitoring.
  5. Priprema smjernica i zahtjeva za interoperabilnost za mobilne aplikacije te osiguranje odgovarajuće ocjene usklađenosti ili sheme označavanja.
  6. Pružanje sheme ocjene usklađenosti za certificiranje elektroničkih zdravstvenih zapisa (EHR-ova) u Europi u skladu s regulativom EHDS-a.

Putem Xt-EHR-a, interoperabilnost i prekogranična razmjena različitih vrsta zdravstvenih podataka bit će promovirana predlaganjem potrebnih smjernica za implementaciju novih usluga koje će nadopuniti inicijativu MyHealth@EU.

Trajanje projekta: 01.11.2023. – 30.06.2026.

Ukupna vrijednost projekta: 5.895.799,30 EUR

Voditelj projekta u HZJZ-u: Bojana Gundić, univ. spec. stud. eur.

Za više informacija posjetite web stranicu projekta: https://www.xt-ehr.eu/