Svjetski dan borbe protiv raka

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj

Hrvatska se nalazi u sredini 40 europskih zemalja po dobno standardiziranoj incidenciji ukupnog raka. Iako je u usporedbi s drugim zemljama Europe Hrvatska zemlja srednje incidencije od zloćudnih bolesti, stope smrtnosti su joj među višima u Europi te smo prema istim podacima na trećem mjestu u muškaraca i devetom mjestu kod žena po ukupnoj smrtnosti od raka.

Učestalost zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj je u porastu; prema zadnjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2014. su godini oboljele 21.434 osobe (11.389 muškaraca i 10.045 žena), uz stopu incidencije od 500/100.000 stanovnika – na svakih 200 osoba koje žive u Hrvatskoj jedna osoba godišnje obolijeva od neke zloćudne bolesti. Podaci o smrtnosti govore da je 2015. godine od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj umrlo 14.012 osoba, od čega 8.030 muškaraca i 5.982 žene pa je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatska po ukupnoj smrtnosti od raka na drugom mjestu u Europi; samo Mađarska ima više stope smrtnosti.

Razlog tome je što u većini europskih zemalja stope smrtnosti značajnije padaju, dok je u Hrvatskoj, nažalost, u zadnjih 15 godina ukupna smrtnost povezana s rakom samo u blagom padu (prosječna godišnja promjena -0,2 %). Također se vide razlike po spolu: dok kod muškaraca vidimo pad ukupne smrtnosti povezane s rakom (-0,7 %; najvećim dijelom zbog pada u smrtnosti od raka pluća i, dijelom, raka želuca), u žena vidimo blagi rast (+0,3%; velikim dijelom zbog porasta smrtnosti od raka pluća i dijelom zbog porasta smrtnosti od raka debelog crijeva).

Prema sijelima raka u zadnjih 15 godina kod raka pluća vidimo da značajan pad standardiziranih stopa smrtnosti od -1,3 % godišnje kod muškaraca, no nažalost i značajan porast stopa smrtnosti kod žena od +2,7 % godišnje. Zabrinjava i još uvijek prisutan porast smrtnosti od raka debelog crijeva koji u navedenom razdoblju iznosi +1,1 % kod muškaraca i +0,8 % kod žena. Trendovi smrtnosti od raka dojke i raka prostate ne pokazuju statistički značajnih promjena trenda u navedenom razdoblju.

Trendovi u smrtnosti od raka su zabrinjavajući i zbog činjenice da većina drugih europskih zemalja pokazuje povoljnije trendove; tako je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima postoji porast smrtnosti od raka debelog crijeva u zadnjih 15 godina (iako postoje indicije da se taj porast kod žena zaustavlja u zadnjim godinama), kao i jedna od rijetkih zemalja u kojima još uvijek ne vidimo poboljšanje u ukupnoj smrtnosti od raka dojke u žena. Trendovi za druga sijela karcinoma su slični očekivanima u usporedbi s drugim europskim zemljama.

Incidencija raka u Hrvatskoj 2014. godine

HZJZ. Registar za rak Republike Hrvatske. Incidencija raka u Hrvatskoj 2014., Bilten 39, Zagreb, 2016