Događanja/novosti u 2015. godini

Svjetski dan prevencije samoubojstava 10. rujna 2015.
„Sprječimo samoubojstvo: pružimo ruku i spasimo život“

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organisation – WHO. ) s ciljem podizanja svijesnosti o potrebi i obvezi aktivnosti na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije samoubojstava započelo je 2003. godine. Svrha ove inicijative je širenje znanja o problemu samoubojstava, podržavanje istraživanja, prosljeđivanje informacija, smanjenje stigme te poticanje na spoznaju da se samoubojstvo može spriječiti.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 800 tisuća ljudi godišnje u svijetu počini samoubojstvo, odnosno svakih 40 sekundi jedna osoba izgubi život zbog samoubojstva. Samoubojstva čine više od polovine nasilnih smrti u svijetu, više nego sve smrti zbog ratova i ubojstava. Iako su samoubojstva jedan od vodećih uzroka smrti u osoba dobi 15-34 godine, većina samoubojstava registrira se u dobi iznad 60 godina.

Ove se godine Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava pod sloganom „Sprječimo samoubojstvo: pružimo ruku i spasimo život“. Temom se želi naglasiti važnost koju suosjećajan pristup i pružanje potpore vulnerabilnoj osobi može imati u sprječavanju samoubojstva.

Teško je zamisliti ekstremnu psihološku patnju koja dovodi pojedinca pred odluku da je samoubojstvo jedini izlaz iz postojeće situacije. Pokazati brigu za osobu koja je u krizi, pitati je kako se osjeća, slušati je bez prosuđivanja, dati joj do znanja da vam je stalo, mogu u znatnoj mjeri pozitivno utjecati. Poznato je da društvena izolacija povećava rizik od samoubojstva, dok čvrste socijalne veze imaju protektivni utjecaj. Prepoznati vulnerabilnu osobu, ponuditi joj potporu i prijateljstvo može spasiti život.

Prikaz izvršenih samoubojstava u Hrvatskoj možete pogledati pod “REGISTAR IZVRŠENIH SAMOUBOJSTAVA”