JA projekt CraNE – Network of Comprehensive Cancer Centers

U Briselu je u prostorijama Stalnog predstavništva Slovenije pri EU 3. i 4. studenog 2022. godine održan početni (kick-off) sastanak u sklopu Joint Action projekta CraNE – Network of Comprehensive Cancer Centers.

Jedna od inicijativa Europskog plana za borbu protiv raka je i stvaranje mreže koja povezuje sve centre za sveobuhvatno liječenje raka (engl. Comprehensive Cancer Centres, CCCs). Cilj CraNE projekta je priprema svih potrebnih administrativnih i stručnih uvjeta za stvaranje takve mreže. Osim integracije već postojećih centara, projekt služi i kao potpora zemljama članicama koje tek trebaju razviti i certificirati CCC.

Projekt koordinira Nacionalni zavod za javno zdravstvo Slovenije, a sudjeluje ukupno 44 partnera iz 25 europskih zemalja. Osim 4 horizontalna radna paketa sa zadacima koordinacije, diseminacije, evaluacije i održivosti implementacije, za ostvarenje projektnih ciljeva zadužena su i 4 glavna paketa (WP5-WP8) čiji ciljevi su mapiranje postojećih centara, usuglašavanje kriterija za certifikaciju centara, uspostava mreže i kriterija za razvijanje europske mreže CCC i omogućavanje pravičnog pristupa visoko kvalitetnoj skrbi u području raka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ovom projektu vodi Radni paket 3 (engl. Work Package 3), zajedno s kolegama iz Rumunjske (Onkološki Institut Prof. Dr. Ion Chiricuta Cluj-Napoca). Kao i u prethodnoj zajedničkoj akciji iz područja zloćudnih bolesti u kojoj je sudjelovao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (iPAAC), radni paket 3 usmjeren je na evaluaciju svih dijelova zajedničke akcije; od same strukture projekta, preko praćenja ostvarenja zadanih ciljeva i aktivnosti pojedinih radnih paketa do završne evaluacije ishoda.

Na samom sastanku doc. Mario Šekerija je održao prezentaciju planiranih projektnih aktivnosti koje će uključivati prikupljanje kvantitativnih i kvalitativnih podataka tijekom projekta te njihovu analizu i redovito izvještavanje. Voditelji ostalih horizontalnih i glavnih radnih paketa također su ukratko predstavili planirane i već izvršene aktivnosti.

Trajanje projekta: 1.10.2022.-30.9.2024.

Voditelj projekta: doc. dr. sc. Mario Šekerija, dr. med.