Obilježen Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka maternice

 

Deveti hrvatski dan mimoza i peti nacionalni dan borbe protiv raka maternice u Hrvatskoj obilježen je u subotu, 23. siječnja, na Cvjetnom trgu u Zagrebu akcijom kupovanja mimoza.  Akciju su organizirali Gradski ured za zdravstvo, Hrvatska liga protiv raka, udruga Zdravka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka “Sv. Juraj” uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te uz podršku Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U obilježavanju za prodajnim štandom sudjelovali su brojni stručnjaci i saborski zastupnici poput predsjednika Hrvatskoga sabora, akademika Željko Reinera, koji je istaknuo da je bilo koji oblik educiranja i prevencije bolesti silno važan,  dodavši da se uvijek zalagao za prevenciju. Liga za borbu protiv raka davno je krenula u borbu za prevenciju raznih zloćudnih bolesti koje se, zahvaljujući spoznajama, danas najčešće mogu prevenirati. Također je naglasio da promocija zdravlja i prevencija bolesti spašava živote i ujedno štedi, jer je liječenje ponekad i vrlo skupo. Ako uspijemo spriječiti bolest, spasili smo puno života, rekao je.

No, da bi prevencija uspjela treba se cijepiti, a mi danas imamo cjepivo kojeg prije nije bilo pa je cijepljenje potrebno, napomenuo je v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, docent Ranko Stevanović.

Cilj javnozdravstvene akcije je probuditi svijest i educirati javnost, posebice žene, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastitim intimnim zdravljem, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice.

Hrvatska liga protiv raka koja je prošle godine obilježila 47 godina od svog osnutka, osnovala je i ustrojbeni oblik-udrugu „Zdravka“ za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice.  Glavni razlog osnivanja ove udruge jest činjenica sve veće pojavnosti spolno-prenosivih infekcija, ponajprije humanog papiloma virusa (HPV-a), kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice.  Odmah po osnivanju udruge „Zdravka“ osmišljena je javno-zdravstvenu kampanju „Budi Zdrav(k)a“ u kojoj je glavni temelj akcijski plan edukacije koji se u osnovnim crtama sastoji od sustavne javne naobrazbe, ponajprije mladih djevojaka i mladića, o načinima zaštite od spolno-prenosivih infekcija, posebice HPV-a kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice. Isto tako u edukacijske postavke uvrštene su i osnovne spoznaje o raku vrata maternice; načinu nastanka, prevenciji, načinu otkrivanja, potrebi odlaska na redovite ginekološke preglede, načinima liječenja i oblicima psihološke potpore u različitim fazama bolesti. Odmah po osnivanju udruge „Zdravka“ osmišljena je i javno-zdravstvena kampanja „Budi Zdrav(k)a“ u kojoj je glavni temelj akcijski plan edukacije koji se u osnovnim crtama sastoji od sustavne javne naobrazbe, ponajprije mladih djevojaka i mladića o načinima zaštite od spolno-prenosivih infekcija, posebice HPV-a kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice.

Sada već tradicionalno, svake godine u siječnju, u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Udruge Zdravka, ali i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo obilježava se Hrvatski dan mimoza kojim se istodobno najavljuje Međunarodni tjedan borbe protiv raka vrata maternice, tijekom kojeg se prodaju grančice mimoza, dijele edukativni materijali i daju savjeti o sprečavanju raka vrata maternice.