Prva subota proljeća već 25 godina diljem Hrvatske rezervirana je za oblježavanje Dana narcisa kojeg je Hrvatska liga protiv raka pokrenula s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki. Zagrebačke fontane zasvijetlile su u bojama znaka jubilarnog, 25. Dana narcisa te svojom znakovitom porukom upozorile na važnost ranog otkrivanja raka dojke i redovitog odlaska na preglede dojki. Uoči dana koji već više od dva i pol desetljeća simbolizira borbu protiv raka dojke renomirani liječnici okupili su se na platou zagrebačkih fontana te otkrili sve o trenutnom stanju u Hrvatskoj kada je u pitanju ova opaka bolest ali i najavili planove za bolju i zdraviju budućnost.

Ovogodišnji Dan narcisa u organizaciji je Hrvatske lige protiv raka u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo  i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba te uz podršku Predsjednika RH Zorana Milanovića, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević.

Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2018. godini zabilježeno je 2845 slučajeva raka dojke  (stopa 134,7/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene (stopa 35,9/100.000). Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva. Četvrtu godinu zaredom u Republici Hrvatskoj  bilježimo pad mortaliteta od raka dojke. U usporedbi s drugim zemljama (uporabom dobno-standardizirane stope incidencije i mortaliteta), Hrvatska je po ukupnoj incidenciji raka na razini prosjeka EU-27 (15. ukupno; 14. u muškaraca i 19. u žena), dok smo po smrtnosti od raka na 5. mjestu ukupno (iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske). Ako govorimo o podacima za rak dojke u žena u RH prema procjenama Europske komisije, podaci su  povoljniji u odnosu na podatke o ukupnom raku. U usporedbi s drugim zemljama (uporabom dobno-standardizirane stope mortaliteta), Hrvatska je po ukupnoj smrtnosti od raka dojke kod žena  ispod prosjeka EU-27 (16. mjesto).

Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi 50 – 69 godina. Mamografski probir, usprkos pojavi drugih metoda oslikavanja s dobrom dijagnostičkom točnošću, i dalje ostaje najprihvatljiviji način ranog otkrivanja raka dojke.  Cilj je programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Završena su šest ciklusa pozivanja žena, a 02.03.2021. započeo je 7. ciklus programa.  Svake godine u okviru programa učini se oko 150.000 mamografskih pregleda, odaziv je oko 60%, a otkriveno je ukupno preko 6.000 novih karcinoma dojke. Raspon odaziva prema županijama kreće se između 45 i 80%, a najveći odaziv imaju Međimurska, Krapinsko zagorska, Grad Zagreb, Brodsko posavska, Osječko baranjska  i Požeško slavonska županija.

Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. Povoljna distribucija stadija doprinosi smanjenju mortaliteta od raka dojke što je i konačan cilj populacijskog programa ranog otkrivanja raka dojke. Dobrobit programa probira potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija koja ih ističe kao jedan od najučinkovitijih alata u smanjenju smrtnosti od raka dojke. SZO procjenjuje da je kod dobro organiziranih programa probira očekivano smanjenje smrtnosti oko 20% što je u RH nakon 10 godina provođenja programa i ostvareno.

WEBINAR u organizaciji Hrvatske lige protiv raka

U sklopu planiranih aktivnosti u subotu, 27.ožujka 2021.  Hrvatska

liga protiv raka organizirala je on-line stručni skup na kojem su sudjelovali stručnjaci različitih specijalnosti opisujući  problem raka dojke s aspekta epidemiologije, primarne zdravstvene zaštite, dijagnostike, liječenja i praćenja oboljelih žena. Uvodnu riječ o povijesti i značaju Dana narcisa danas u Hrvatskoj dao je prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i idejni začetnik ovoga dana, a redom su sudjelovale: dr. Andrea Šupe Parun, spec. epidemiologije, koordinatorica Naciolanog probirnog programa za rano otkrivanje raka dojke mamografijom, dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba,  dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore i članica Izvršnog odbora KoHOMA-a, prof. dr. sc. Maja Prutki, spec. radiologije u KBC-u Zagreb i dr. Martina Bašić Koretić, spec. onkologije i radioterapije u KBC-u Zagreb.