Prezentacija rezultata Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i predstavljanje nove marketinške kampanje

U srijedu, 20. prosinca 2023., u Cafe baru Velvet u Zagrebu održana je prezentacija rezultata Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i predstavljanje nove marketinške kampanje u organizaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prisutnima su se kratkim govorima obratili prof. dr. sc. Boris Brkljačić, dr. med., predsjednik Povjerenstva za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, Ivana Portolan Pajić, dr. med., univ. mag. sanit. publ., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva i izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nakon obraćanja govornika nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Andrea Šupe Parun, dr. med., spec. epidemiologije, održala je prezentaciju rezultata Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i prisutnima predstavila novu marketinšku kampanju. Predstavljanje je zaključeno pitanjima publike, nakon čega je uslijedio domjenak.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke se u Republici Hrvatskoj provodi već sedamnaestu godinu i to na način da se žene u dobi od 50-69 godina pozivaju jednom u dvije godine na mamografiju, a ovisno o mamografskom nalazu i uključuju u daljnju obradu. Do danas je uspješno završeno sedam, a trenutno je u tijeku osmi ciklus provedbe Programa.

Tijekom 17 godina provedbe u okviru programa napravljeno je oko 2.100.000 mamografskih pregleda i otkriveno više od 10.000 novih karcinoma dojki od kojih je više od 60% bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke. Osim toga, u Republici Hrvatskoj već osmu godinu zaredom bilježimo pad smrtnosti od raka dojke, za što je sigurno dijelom zaslužna i provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve naprednija dijagnostika i liječenje ove bolesti.

Povjerenstvo za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke nedavno je imalo čast i biti nagrađeno nagradom za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što je priznanje važnosti Programu, ali i svima koji sudjeluju u njegovoj provedbi.

Fotografije s događaja možete pogledati u nastavku.