Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke nagrađen Dekanovom nagradom

Dekanova nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena je Povjerenstvu za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća prigodom proslave Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 18. prosinca 2023. uručene su i nagrade Fakulteta pri čemu je nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena Povjerenstvu za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Nagradu je u ime Povjerenstva primio prorektor prof. dr. sc. Boris Brkljačić, predsjednik Povjerenstva.

Nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti priznanje je važnosti Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i vrijednog rada svih onih koji sudjeluju u njegovoj organizaciji i provedbi. Povjerenstvo je osmislilo nacionalni program mamografskog probira koji je započeo 1. listopada 2006. godine, tako da se žene u dobi od 50-69 godina pozivaju jednom u dvije godine na mamografiju, a ovisno o mamografskom nalazu provodi se daljnja obrada pacijentica koja uključuje UZV pretrage, MR pretrage i biopsije dojke. Uspješno je završeno sedam, a trenutno je u tijeku osmi ciklus provedbe Programa.

Tijekom 17 godina provedbe u okviru programa napravljeno je oko 2.100.000 mamografskih pregleda i otkriveno više od 10.000 novih karcinoma dojki od kojih je više od 60% bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke. Kod žena koje su se odazivale na poziv na besplatnu mamografiju u sklopu Programa rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale pozivu u program.

Osim toga, u Republici Hrvatskoj već osmu godinu zaredom bilježimo pad smrtnosti od raka dojke, za što je sigurno dijelom zaslužna i provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve naprednija dijagnostika i liječenje ove bolesti.