Održana javnozdravstvena manifestacija „Sačuvajmo zdrave dojke“

U subotu 21. listopada 2023. u Zagrebu, osmu godinu zaredom održana je javnozdravstvena manifestacija „Sačuvajmo zdrave dojke“ u organizaciji udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta.

Događaj je započeo u parku Zrinjevac prigodnim programom, a nastavio se povorkom do Cvjetnog trga gdje se održala humanitarna modna revija žena liječenih od raka dojke i osoba iz javnog života. Također, velik broj okupljenih građana tom je prilikom informiran o važnosti usvajanja zdravih životnih navika te redovnog pregleda i samopregleda dojki. Sudjelovanjem u ovoj akciji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjeća i na važnost odaziva na mamografske preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2022. umrlo je 647 žena (stopa 32,4/100.000). Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu. Rak dojke također više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. Bilježimo pad mortaliteta za 25-30 % posljednjih 8 godina u RH. To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. Odaziv u program je 62 % te se svake godine u okviru programa učini oko 150.000 mamografskih pregleda. Od 2006. godine, od kada se provodi program, otkriveno je oko 10.000 novih karcinoma dojke, od kojih je najmanje 60 % bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke. Kod žena koje su se odazivale na poziv za mamografiju u nacionalnom programu pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale pozivu u program.

Brojnim javnozdravstvenim i humanitarnim akcijama u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, poručuje se da je potrebno ulagati napore u prevenciji i ranom otkrivanju kako bi se sačuvalo zdravlje dojki, a kada se bolest pojavi, zajedničkim snagama pomoći oboljelima da uspješno prođu kroz taj izazovan period u njihovim životima.

Događaj se odvio pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradske skupštine Grada Zagreba i  Gradonačelnika Grada Zagreba.

U nastavku možete pogledati fotogaleriju s događaja.