Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2022./2023. (46. tjedan 2022.)

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 20. studeni 2022. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 35 prijava oboljelih od gripe. Tjedna izvješća pristigla su iz svih županija. Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Zagrebačkoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a slijedi ih Grad Zagreb. Među pristiglim prijavama kliničke gripe stopa incidencije je najveća u dobi između 30 i 64 godina.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U subtipiziranm uzorcima prevladava virus gripe A/H3N2.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.  Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.